Magnetna resonanca kolena

admin Articles Komentarji so izklopljeni za Magnetna resonanca kolena

Kaj je magnetna resonanca kolena?

Ko govorimo o bolečinah, ki trajajo dlje časa in do katerih lahko pride zaradi športne poškodbe, posledice udarca ali nepravilnega giba ali daljše obremenitve sklepa je kakršnakoli bolečina v notranjosti sklepa ali nestabilnosti sklepa potrebna po obravnavi magnetna resonanca kolena.

Magnetna resonanca kolena

Magnetna resonanca kolena

Magnetna resonanca kolena je največkrat opravljena in najbolj uporabna diagnostična metoda v ortopediji. Preiskava MR nam namreč omogoča zelo natančen vpogled v stanje mehkih tkiv v telesu, zato se uporablja predvsem za prikaz obsklepnih struktur, kot so mišice, kite in vezi, pa tudi za vpogled v notranje sklepne strukture.

Kdaj na preiskavo magnetna resonanca kolena?

Magnetna resonanca kolena je nepogrešljiva preiskava pri notranjih sklepnih poškodbah. V kolenu na primer pri poškodbi križne vezi, hrustanca ali meniskusa. Z novejšimi MR aparati lahko tudi diagnosticiramo stanje obrabe hrustanca na kolenu, ki je pogosta diagnoza pri bolečinah v kolenu. Izvidi magnetne resonance bodo pojasnili vzrok vaših težav in bodo služili ukrepanju, da se vaše težave odpravijo in pripomore k izbiri načina zdravljenja. Magnetna resonanca kolena nam da končni odgovor za nadaljnjo diagnostiko in zdravljenje oziroma potrebo po operativnem posegu na kolenu. Način zdravljenja je tako le pot do doseganja zastavljenega cilja in se ga prilagaja vsakemu posamezniku posebej.

Pacient na magnetni resonanci

Pred magnetno resonanco

Pred magnetno resonanco kolena izpolnite obrazec, ki je pomemben za vašo varnost pri preiskavi in v katerem je navedeno na kaj morate opozoriti osebje preden se preiskava prične. V sobi z MR aparatom je močno magnetno polje in je potrebno vedeti, ali obstaja možnost, da imate kovinski tujek ali delec v vašem telesu.

Odgovoriti morate še na naslednja vprašanja:

  • Ali ste bili že kdaj na CT, scintigrafiji, UZ, MR, RTG?
  • Ali ste imeli že kakšno operacijo?
  • Ali ste bili kdaj poškodovani s kovinskim tujkom?
  • Ali so vam ga odstranili?
  • Imate strah pred zaprtim prostorom?
  • Imate anemijo ali kakšno drugo bolezen krvi?
  • Ali imate bolezni ledvic, astmo ali drugo bolezen dihal?
  • Ali ste imeli kdaj alergično reakcijo na kontrastno sredstvo?
  • Ali ste noseči?
  • Ali imate v vašem telesu srčni spodbujevalec, kirurško sponko, slušni vsadek (implantant) ali umetno lečo, očesno protezo,…

Na vsa zastavljena vprašanja je potrebno pazljivo in pravilno odgovoriti ter pred magnetno resonanco radiologa še enkrat opozoriti na posebnosti. Zto je pomembno da se na samo preiskavo pacient dobro pripravi.

magnetna resonanca kolena

Med MR preiskavo in po njej

Preiskava MR je zelo varna do zapletov lahko pride, če ne povemo, da imamo v telesu kovinski tujek ali delec. Občasno pride do reakcije na kontrastno sredstvo. Na željo pacienta se lahko preiskava magnetna resonanca kolena opravi tudi v sedaciji v kolikor ima pacient strah pred ozkimi in zaprtimi prostori oz. gre za mladoletno osebo za katero je preiskava magnetna resonanca lahko tudi travmatična. Izvidi magnetne resonance kolena so znani takoj po opravljeni preiskavi. Pacient dobi neposredno po opravljeni preiskavi vso dokumentacijo, ki jo potrebuje za daljne diagnosticiranje in zdravljenje.

Preiskava MR traja cca 30 minut in je popolnoma neškodljiva

Naročanje na magnetna resonanca kolena

Naročite se lahko vsak delovnik med 8.00 in 20.00 uro na številki 041 440 905 ali preko spletnega obrazca zahtevate več infromacij s klikom na: Želim več informacij

Magnetna resonaca kolena vam je na voljo brez čakalne dobe. Preiskavo lahko opravite v Sloveniji ali na Hrvaškem. Termin za preiskavo vam zagotovimo v roku 48 ur. Cena preiskave je 200€ in cena kontrastnega sredstva v kolikor je potrebno je 55€.