Magnetna resonanca

magnetna resonanca

Magnetna resonancadGEMRICUltrazvokAktualno

Magnetna resonanca

Magnetna resonanca pomeni diagnostično slikanje z magnetno resonanco je tehnika slikanja notranje zgradbe telesa z uporabo magneta, radijskih valov in računalnika. Naprava ne uporablja rentgenskih žarkov in po do sedaj znanih podatkih ni zdravju škodljiva. Preiskava omogoča zelo natančen vpogled v stanje mehkih tkiv v telesu. Zaradi svoje lastnosti se v ortopediji uporablja predvsem za prikaz vezi in kit, meniskusov, hrustančnega tkiva in tudi mišic. Je pa tudi vodilna preiskava velikih in malih sklepov ter hrbtenice (medvretenčne ploščice) in mehkih tkiv gibal (mišice, tkiva).

Magnetna resonanca je edina slikovna radiološka metoda, ki omogoča sočasen pregled vseh anatomskih struktur hrbtenice, kot so kostni elementi, medvretenčna ploščica, mali sklepi, vezi in mišice. Na indikacijo nevrologa, nevrokirurga in drugih specialistov se magnetna resonanca opravlja tudi za glavo.

Magnetna resonanca (MR) se danes v medicini vse pogosteje uporablja. Ob racionalnosti pri diagnosticiranju  pa je izrednega pomena tudi kakovost naprave, s katero se preiskava opravlja. Značilnosti naprave so izredno pomembne za uspešni postopek diagnosticiranja, še posebej pri nemirnih pacientih, majhnih otrocih in pri klavstrofobičnih osebah. 

MR pregledi majhnih otrok in odraslih se po potrebi lahko izvajajo tudi ob sedaciji in/ali anesteziji.

MR diagnostika – hitro, strokovno. Naprava za magnetno resonanco v Specialistični bolnišnici Sv. Katarina ima edinstveno kombinacijo glavnega magneta in vodilne tehnologije gradientov, zaradi česar je to prva in edina MR naprava te vrste na Hrvaškem.

Najsodobnejši aparat za magnetno resonanco

Specialistična bolnica je opremljena z najsodobnejšim aparatom znamke Siemens – MAGNETOM Avanto, A Tim System, z jakostjo magnetnega polja 1.5 T z visoko kvaliteto slike in z možnostjo snemanja z izjemno veliko hitrostjo.

dGEMRIC – diagnosticiranja obrabe hrustanca

MR preiskava, ki omogoča specifično diagnosticiranje zgodnje obrabe hrustanca.

Bolnica Sveta Katarina je edina ustanova v regiji, kjer lahko preverite stanje vašega hrustanca (natančneje – ocenite vsebnost glikozaminoglikana) s pomočjo popolnoma neinvazivne metode dGEMRIC. Pri nas lahko s tehniko “T2 mapping” določimo tudi stanje kolagena tipa II, najpomembnejše sestavine hrustanca. Z uvedbo teh preiskav se je bolnišnica Sv. Katarina priključila najboljšim ustanovam na svetu, ki se ukvarjajo z diagnostiko hrustančnega in kostnega tkiva, kar omogoča zgodnje diagnosticiranje poškodb hrustanca, pa tudi spremljanje obnove hrustančnega tkiva po določenih terapevtskih postopkih.

MR ARTROGRAFIJA – diagnoza sklepa

MR artrografija – je minimalno invanzivni radiološki diagnostični pregled s slojevitim prikazom sklepa. Razlika med klasičnim slikanjem z MR in MR artrografijo je v tem, da je pri MR artrografiji potrebno pred pričetkom slikanja v sklep injicirati kontrastno sredstvo. Injiciranje se opravi z iglo ob uporabi anestetika, pod nadzorom  rentgenske naprave, UZ ali CT. Po končanem pregledu lahko pacient normalno opravlja običajne aktivnosti brez kakršnih koli omejitev.

MAGNETNA RESONANCA (MR) GLAVE

MR GLAVE je pomemba preiskava za odkrivanje prirojenih anomalij v možganih, vaskularnih motenj (kapi, krvavenje, zoženje krvnih žil, anevrizme, arteriovenske malformacije), metaboličnih in degenerativnih bolezni, travmatskih poškodb, vnetnih stanj in tumorjev.

Preiskava vključuje:

MR možganov

MR glave

MR sinusov

MR srednjega ušesa

MAGNETNA RESONANCA (MR) HRBTENICE

MR HRBTENICE je pomembna preiskava za odkrivanje degenerativnih, travmatskih in vnetnih sprememb hrbtenice, sprememb v intervertebralnih diskih (protruzije, ekstruzije) ter v hrbteničnem mozgu (vnetja, tumorji).

Preiskava vključuje:

MR hrbtenice

MR vratne hrbtenice

MR torakalne (prsne) hrbtenice

MR lumbosakralne hrbtenice

MAGNETNA RESONANCA (MR) vratu

MR vratu je pomembna preiskava za prikaz patoloških sprememb v mehkih tkivih vratu (mišice, ščitnica, žleza slinavka, limfni vozli, žrelo). Omogoča prikaz brahialnega pleksusa (posttravmatske spremembe).

MAGETNA RESONANCA (MR) mišično-skeletnega

Je pomembna preiskava za prikaz mišic, tetiv, ligamentov, hrustanca, meniskusa in labruma, sklepne glavice ali za prikaz kosti. Poleg travmatskih poškodb z MR odkrivamo vnetne in degenerativne spremembe, razvojne anomalije ter tumorje mišično skeletnega sistema. MR artrografija sklepov (uporaba kontrastnega sredstva neposredno v sklep) se uporablja v diagnostiki sprememb v obsklepnih strukturah zaradi vnetij ter zaradi travmatskih in post operativnih sprememb.

MAGNETNA RESONANCA (MR) trebušnih organov

MR trebušnih organov  – za odkrivanje sprememb na jetrih, trebušni slinavki, vranici, na ledvicah in nadledvičnih žlezah, ter trebušnih limfnih vozlih. Omogoča analizo žolčnih vodov ter vodov trebušne slinavke v primerih žolčnih kamnov  ali zoženja zaradi drugih vzrokov (MRCP). Z MR pregledom medeničnih organov prikažemo spremembe na organih medenice, vključno z maternico in jajčniki pri ženskah ter prostato pri moških.

Preiskava vključuje:

MR trebuha in medenice

MR parenhimskih organov v trebuhu in prebavil

MR medeničnih organov

MAGNETNA RESONACA (MR) krvnih žil

MR krvnih žil – za podrobnejši prikaz krvnih žil v možganih (anevrizme, krvožilne malformacije), krvnih žil vratu (zoženje krvnih žil zaradi ateroskleroze) ter ostalih krvnih žil v telesu (anevrizme aorte, zoženje krvnih žil zaradi ateroskleroze ali anomalij).

Jamstvo za kakovost

Tisoče zadovoljnih pacientov, vključno z vrhunskimi športniki kot so Ivica Kostelić, Blanka Vlašić, Ivo Karlović, Severina, Toni Cetinski, celotna hrvaška nogometna reprezentanca in hokejska ekipa kluba Medveščak, dokaz so zaupanja in kakovosti naših storitev. Bolnišnica je član prestižne mednarodne organizacije – “The leading hospitals of the world” in ima ISO 9001 certifikat.

Do danes smo opravili več kot 13.000 MR preiskav.


Naročanje – brez čakalne dobe!

Naročite se na MAGNETNO RESONANCO na telefonski številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/kontakt/.

V Spletni kliniki vam v sodelovanju s Specialistično bolnico Sveta Katarina zagotavljamo takojšnjo obravnavo, kvalitetne storitve, osebni pristop in najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Za več informacij o delovanju Specialistične bolnišnice Sveta Katarina, naročanju in rezervacije termina nam lahko tudi pišete in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

 


 

dGEMRIC – Zgodnje odkrivanje obrabe hrustanca

Specialistična bolnica Sveta Katarina Zabok se je pridružila najboljšim svetovnim institucijam, ki se ukvarjajo z diagnostiko hrustančnega in kostnega tkiva in s tem omogoča pacientom zgodnjo diagnostiko in odkrivanje poškodb oziroma obrabe hrustanca.

V bolnici Sveta Katarina lahko z neinvazivno metodo imenovano dGEMRIC preverite stanje vašega hrustanca. Metoda je edinstvena po tem, da odkriva zelo zgodnje stadije obrabe hrustanca.

Kaj je dGEMRIC?

Najsodobnejša preiskava MR za vpogled v stanje hrustanca je metoda biokemijskega slikanja tako imenovana dGEMRIC. To je edina preiskava, ki omogoča meritve biološke strukturo hrustanca, na podlagi tega pa pokaže, kakšna je poškodba, koliko je stara oziroma sveža in kakšna je njena velikost oziroma globina. Za razliko od običajne MR preiskave, ki pokaže samo sliko stanja, najsodobnejša metoda dGEMRIC določi številčne vrednosti glavnih bioloških parametrov v kolenu in pokaže, ali obstajajo odstopanja od normalnega stanja. Biokemično slikanje kolena pokaže vrednost proteoglikanov, ki so osnovni gradniki hrustanca. Če je njihova koncentracija manjša, je to znak poškodbe.

hrusatanec_mriZ metodo lahko preverimo tudi količino kolagena in vode v hrustancu, kajti manj ko je vode, bolj stisnjen je hrustanec in večja je obraba. Hkrati preiskava pokaže morebitne krvavitve v hrustancu, ki prav tako nakazujejo na poškodbo, in poda informacije o mehčanju hrustanca. Za natančen vpogled v poškodbo hrustanca zdravnik specialist opravi slikanje z magnetno resonanco. Ta pokaže, kakšna je poškodba hrustanca, in pomaga specialistu določiti najbolj optimalno zdravljenje.

Jamstvo za kakovost

Tisoče zadovoljnih pacientov, vključno z vrhunskimi športniki kot so Ivica Kostelić, Blanka Vlašić, Ivo Karlović, Severina, Toni Cetinski, celotna hrvaška nogometna reprezentanca in hokejska ekipa kluba Medveščak, dokaz so zaupanja in kakovosti naših storitev. Bolnišnica je član prestižne mednarodne organizacije – “The leading hospitals of the world” in ima ISO 9001 certifikat.

Do danes smo opravili več kot 13.000 MR preiskav.

Naročanje – brez čakalne dobe!

Naročite se na telefonski številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/kontakt/.

V Spletni kliniki vam v sodelovanju s Specialistično bolnico Sveta Katarina zagotavljamo takojšnjo obravnavo, kvalitetne storitve, osebni pristop in najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Za več informacij o delovanju Specialistične bolnice Sveta Katarina, naročanju in rezervacije termina nam lahko tudi pišete in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

 


Ultrazvok – diagnostika

Ultrazvočna diagnostika nam z uporabo visokofrekvenčnih zvočnih valov omogoča slikovno preiskavo s katero lahko prepoznamo različne vnetne procese, tumorje, anatomske spremembe na organih, krvnih žilah in drugih strukturah. Preiskava je neboleča in nenevarna. V sklopu naše ponudbe nudimo sledeče:

  • Ultrazvočno diagnostiko z najsodobnejšimi aparaturami
  • UZV trebuha ijn trebušne votline
  • UZV mišično skeletnega sistema
  • UZV otroških kolkov
  • UZV dojk
  • UZV prostate
  • UZV ščitnice,…

Ultrazvok mišično skeletnega sistema

Ultrazvočna preiskava je zaradi dostopnosti in sorazmerne preprostosti izvedbe pogosto prva preiskovalna metoda v ortopediji. Primerna je kot začetna preiskava za odkrivanje bolezenskih in poškodbenih sprememb v predelu ramenskega sklepa, komolca in gležnja kot tudi za spoznavanje poškodb in obolenj različnih mehkih tkiv gibal kot so kite, vezi in mišice. Manj pogoste a pri določenih problemih vseeno smiselne so preiskave kolenskega sklepa in kolka.

Ultrazvok trebuha in trebušnih organov

Pri pregledu trebuha z ultrazvokom trebuha gledamo jetra, žolčne vode, žolčnik, vranico, trebušno slinavko, nadledvično žlezo, sečila, maternico, jajčnike, prostato, stene prebavil, stene žil, ugotavljamo prisotnost proste tekočine v trebušni votlini.

Pacient mora biti na dna pregleda biti tešč 6 – 8 ur. Biti mora dobro hidriran. Pije lahko vodo ali nesladkan čaj. Imeti mora poln sečni mehur. Priporoča se, da ima pacinet čim manj zaplinjeno črevesje, zato se dan pred pregledom priporoča uživanje lahko prebavljive hrane, na dan pregleda pa odvajanje blata. Ultrazvočna preiskava trebuha traja od 20 minut do ene ure.

 Naročanje – brez čakalne dobe!

Naročite se na telefonski številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/kontakt/.

Pred pregledom si pridobite pri vašem zdravniku napotnico in uveljavite povračilo stroškov opravljene storitve iz naslova ZZZS. Več o povračilu stroškov si preberite na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/povracilo-stroskov/

V Spletni kliniki vam v sodelovanju s Specialistično bolnico Sveta Katarina zagotavljamo takojšnjo obravnavo, kvalitetne storitve, osebni pristop in najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Za več informacij o delovanju Specialistične bolnišnice Sveta Katarina, naročanju in rezervacije termina nam lahko tudi pišete in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.

 


 


 

 

Pacineti bolnice Sveta Katarina

V bolnišnici Sveta Katarina se zdravijo pacienti iz ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Irske, Iraka, Slovenije, Avstrije, Avstralije, Libije, BiH, Srbije, Makedonije, Turčije, med njimi pa so bili Doris Pack, igralec hokeja Mathieu Carle, Ivica Olić, Ivica in Janica Kostelić, Niko Kranjčar, Blaženko Lacković, Ivano Balić, Marin Čilić, Blanka Vlašić, Mirko Filipović, Mario Mandžukić, Toni Cetinsky, Severina Vučković in številni drugi.

Nagrade in priznanja

Specialni bolnišnici za ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo in fizikalno medicinu in rehabilitacijo Sveta Katarina je dne 27.2.2014 svečano podeljena nagrada “The Leading Hospitals of the World”, s čimer se je bolnišnica vključila v seznam redkih evropskih zdravstvenih institucij, kateri je podeljena ta prestižna nagrada. Nagrada se podeljuje bolnišnicah za njihovo izjemnost v raznih področjih dela, predvsem kakovosti storitev, strokovnost kadra in ostalo.

svkatarinanovilogo113620322_1049794675056753_5590225711424250463_n-120x120ebaquada-120x120