BOLEZNI HRBTENICE

bolezni-hrbtenice001

 

Diagnostika in zdravljenjeSpinalne intervencijeOperacijski posegiDiscogel – Hernija

Bolezni hrbtenice – diagnostika

Center za hrbtenico je specializirana ambulanta za bolečine v predelu hrbtenice v katerem vam je v Bolnici Sveta Katarina na voljo edinstven personaliziran program, ki vključuje celovito diagnosticiranje in zdravljenje akutnih in kroničnih bolečin v vseh segmentih hrbtenice.

Po kliničnem pregledu pri specialistu nevrologu ali ortopedu se v program diagnosticiranja in zdravljenja vključuje tudi nevroradiološka diagnostika in/ ali minimalno invazivni diagnostični posegi. Ekipa specialistov nevrologov in ortopedov izvaja vse operacijske posege vključno z odprtimi operacijami hrbtenice. Minimalno invazivne posege in operacije na hrbtenici izvajajo v  Bolnici Sveta Katarina vrhunsko usposobljeni nevrokirurgi v sodelovanju z ostalim strokovnim osebjem bolnice.

Najmočnejši magnet in vodilna strokovna ekipa

Specialna bolnica Sveta Katarina ima najmočnejši magnet za magnetno resonanco v tem delu Evrope, ki ponuja maksimalno ločljivost slike ob minimalnem časovnem snemanju, in vodilno ekipo za mišično-skeletne bolezni. Začeli pa so opravljati tudi softverske analize predhodnih stanj degenerativnih sprememb, kar je bilo doslej praktično nemogoče in na kar so zelo ponosni. Bolnišnica se usmerja v personalizirano medicino, prilagojeno genomu posameznika, ter tudi širitev v druge segmente medicine.

Več o preiskavi magnetna resonanca si preberite tukaj.

Zdravljenje v bolnišnici Sveta Katarina

V SB Sveta Katarina pri zdravljenju bolnikov za hrbtenico uporabljajo minimalno invazivne postopke zdravljenja degenerativnih bolezni hrbtenice.

Bolnica Sveta Katarina ima edinstven program diagnostike bolečinskih stanj hrbtenice, kirurški tim pa izvaja minimalno invazivne posege in kirurške postopke na hrbtenici.  Individualiziran pristop pacientu v specializirani ambulanti za bolečinska stanja hrbtenice vključuje vseobsegajočo diagnostiko akutne in kronične bolečine vseh segmentov hrbtenice (vratna, torakalna, slabinska, križna in trtična). Po potrebi se takoj dogovori nevroradiološka diagnostika in/ali minimalno invazivna diagnostična intervenca, ki bolnikom omogoča hitrejše okrevanje.

sv_katarina_diagnostikaV bolnici se uporabljajo najnovejše tehnologije in postopki zdravljenja v sodelovanju z vodilnimi evropskimi in ameriškimi ustanovami in strokovnjaki, kar je garancija za izjemnost dela bolnišnice skladno najvišjim svetovnim standardom dobre medicinske prakse. Sveta Katarina je edina bolnišnica v tem delu Evrope, ki na enem kraju, z multidisciplinarnim pristopom, uporabljajoč najsodobnejšo opremo in najnovejše postopke zdravljenja, omogočajo vrhunsko diagnostiko, najboljši terapijsko-operacijski postopek in individualno pripravljeno rehabilitacijo. Nedvomno je, da je to garancija za najhitrejšo in nebolečo vrnitev v normalno življenje z kvalitetno rešitvijo zdravstvenega problema.

Eden od najbolj vseobsegajočih rehabilitacijskih programov v Republiki Hrvaški se izvaja v naši bolnišnici in obsega tretiranje bolečinskih stanj sklepov in hrbtenice po poškodbah (športne poškodbe, sindromi prenapenjanja) ali zaradi degenerativnih bolezni (artroza, degenerativne spremembe hrbtenice) in nato preoperativno in pooperativno rehabilitacijo po ortopedskih in kirurških posegih.

Stran je v pripravi

Stran je v pripravi

Hernija diska – ko uščipne v križu!

Če statistični podatki veljajo, tudi vi spadate med veliko večino ljudi, ki jih je vsaj enkrat v življenju uščipnilo v križu, kot temu pravimo v pogovornem jeziku. Bolečina lahko traja le hip, več dni ali celo tednov, pri nekaterih ljudeh pa se sprevrže v kronično. Vzroki zanjo so resnično raznoliki, eden od pogostejših in bolečinsko zelo izrazit pa je posledica zdrsa medvretenčne ploščice oziroma hernije diska, kot se imenuje strokovno.

Gre za degenerativni proces v hrbtenici. Medvretenčna ploščica je blažilnik med dvema vretencema in hkrati največja neožiljena struktura v telesu, ki je podvržena zgodnjim obrabnim degenerativnim spremembam. Ena od posledic degenerativnih sprememb je hernija diska, ki pomeni izbočenje medvretenčne ploščice, navadno v smeri poteka živcev. Posledica hernije diska je bolečina v križu in/ali bolečina v nogi.

Degenerativne spremembe z leti pripravljajo teren in okoliščine, v katerih pride do hernije medvretenčne ploščice. To se najpogosteje zgodi v trenutku, navadno zjutraj, ko je ploščica hidrirana – čez dan namreč vsebnost vode v ploščici pada. Ko je vsebnost vode največja, je največja tudi verjetnost, da pride do izbočenja ploščice. Pogoji za to se ustvarjajo leta. Medvretenčna ploščica je posledica fisur ali razpok v vezivnem obroču, skozi katerega potem pride do izbočenja jedra, čemur pravimo hernija diska.

Disk hernija se najpogosteje razvije v ledvenem predelu, kar pravzaprav ne preseneča, saj je ta del hrbtenice najbolj gibljiv in tudi najbolj obremenjen. Kar devetdeset odstotkov bolnikov ima hernijo diska v tem predelu, slabih deset odstotkov na vratni hrbtenici, samo odstotek pa na drugih predelih hrbtenice. Hernija diska najpogosteje prizadene ljudi v starosti od trideset do petdeset let, včasih pa doleti tudi otroke. Izvirni problem za tovrstne težave je pokončna hoja in neprilagojenost velike, neožiljene strukture, ki se mora več desetletij upirati različnim obremenitvam.

Bolečina je eden od ključnih znakov hernije diska. Lahko je zelo močna, vendar zgolj na osnovi nje ne moremo z gotovostjo trditi, da gre za hernijo diska.

Hernija diska je pogosti vzrok bolečin v hrbtenici in okončinah. V kolikor konzervativno zdravljenje ne pripelje do poboljšanja, se uporabljajo nove minimalno invazivne terapijske procedure, ki so manj invazivne od kirurških metod, imenujejo pa se vertebralne intervencije. Ena od teh metod, ki jih uporabljajo v SB Sveta Katarina, je perkutana intradiskalna nukleoliza z uporabo DiscoGel®-a, medicinskega izdelka za zdravljenje hernije diska cervikalne, torakalne in lumbalne hrbtenice. DiscoGel® je sterilna viskozna raztopina, ki vsebuje etanol, derivat celuloze in volfram – radio-neprozirni element. Aplicira se s pomočjo tanke igle z precizno RTG kontrolo vbrizgavanja z blago sedacijo in brez potrebe za splošno anestezijo. Med tem posegom obstaja možnost uporabe na več iv. diskov. Zdravljenje je ambulantno, izvaja se v operacijski dvorani, ki je opremljena za radiologijo in kirurgijo pod aseptičnimi pogoji, poseg pa izvaja specialno educirani zdravnik. Pacient odhaja domov 1-2 uri po posegu, brez potrebe za ležanjem v bolnišnici. Poseg se izvaja brez poškodovanja mišic in okolnih struktur, ni operativnega reza, niti brazgotine, ter je okrevanje hitrejše, zdravljenje pa ima manj tveganja glede na operacijsko zdravljenje. S posegom se ne izkrivlja stabilnost hrbtenice in se obdrži možnost izvajanja klasične operacije vprimeru potrebe. V pazljivo izbrani skupini, značilno izboljšanje po perkutani uporabi DiscoGel®-a, pričakuje se pri 70% pacientov.

DiscoGel® (minimalno invazivna metoda)

Prednosti uporabe DISCOGELA:

  • Neboleč poseg ob lokalni anesteziji.
  • Poseg se izvaja ambulantno, ni potrebe za ležanjem v bolnišnici
  • Zdravnik uporablja gel skozi kožo s tanko iglo ob precizni RTG kontroli vbrizgavanja
  • Možnost uporabe na več diskov na enkrat
  • Zdravljenje vratne (cervikalne), prsne (torakalne) ali ledvene (lumbalne) hernije diska
  • Pacient odhaja domov 1-2 uri po proceduri in se rešuje dolgotrajnih neugodnih bolečin
  • Brez operativnega reza, brez brazgotine, brez poškodovanja mišic in okolnih struktur
  • Hitrejše okrevanje in manj tveganja glede na klasično operacijo
  • Ne izkrivlja stabilnost hrbtenice
  • Finančno ugodnejša rešitev od klasične operacije

 

Preberite pričevanje pacientke, pri kateri je uporabljen DiscoGel® pri herniji diska torakalne hrbtenice:

Spoštovani Zdravnik,

Minilo je skoraj 6 tednov od našega DiscoGel posega.

Prva dva dni sem morala jemati tudi do 4 tramadol tablete insem imela probleme s tem, kateri položaj mi je dober za spanje (v glavnem sem lahko le sedela v postelji). Po tistem je okrevanje potekalo brez kakršnihkoli problemov. Občasno sem čutila neka dogajanja toda ne boleča. Po dveh tednih sem občutila izboljšanje v torakalnem delu hrbtenice, ki mi je ne glede na vse muke v vratnem in ledvenem delu vseeno bil najbolj neugoden. Torej, definitivno menim, da mi je DiscoGel poseg izboljšal vsakdanje aktivnosti glede nenehne tope bolečine in nelagodja. Resnično sem vesela, da sem se odločila na to novo metodo (moram priznati, da tokrat nisem nič raziskovala in da sem prišla na prepad, misleč da bo to nekaj tipa anestezije živca:-) V vsakem primeru prva dva dela hrbtenice sta odlično popravljena, ostaja le še ledveni del, ki ga trenutno ne čutim kot problematičnega.

Želim se zahvaliti Vam in Vašem timu na uspešnih operacijah in odličnem postoperativnem tretmaju v kliniki, na kvaliteti in profesionalizmu. Iz srca se Vam zahvaljujem za bistveno izboljšanje kvalitete življenja!

Želim Vam vse najboljše, veliko uspeha in zadovoljstva pri nadaljnjem delu,

Lep pozdrav in še enkrat veliko HVALA!

V.C.

Naročilo na pregled – brez čakalne dobe!

Naročite se na specialistični pregled pri specialistu nevrologu ali nevrokirurgu na telefonski številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/kontakt/.

Pred pregledom si pridobite pri vašem zdravniku napotnico in uveljavite povračilo stroškov opravljene storitve iz naslova ZZZS. Več o povračilu stroškov si preberite na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/povracilo-stroskov/

V Spletni kliniki vam v sodelovanju s Specialistično bolnico Sveta Katarina zagotavljamo takojšnjo obravnavo, kvalitetne storitve, osebni pristop in najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Za več informacij o delovanju Specialistične bolnišnice Sveta Katarina, naročanju in rezervacije termina nam lahko tudi pišete in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.


Pacienti bolnice Sveta Katarina

V bolnišnici Sveta Katarina se zdravijo pacienti iz ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Irske, Iraka, Slovenije, Avstrije, Avstralije, Libije, BiH, Srbije, Makedonije, Turčije, med njimi pa so bili Doris Pack, igralec hokeja Mathieu Carle, Ivica Olić, Ivica in Janica Kostelić, Niko Kranjčar, Blaženko Lacković, Ivano Balić, Marin Čilić, Blanka Vlašić, Mirko Filipović, Mario Mandžukić, Toni Cetinsky, Severina Vučković in številni drugi.

Nagrade in priznanja

Specialni bolnišnici za ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo in fizikalno medicinu in rehabilitacijo Sveta Katarina je dne 27.2.2014 svečano podeljena nagrada “The Leading Hospitals of the World”, s čimer se je bolnišnica vključila v seznam redkih evropskih zdravstvenih institucij, kateri je podeljena ta prestižna nagrada. Nagrada se podeljuje bolnišnicah za njihovo izjemnost v raznih področjih dela, predvsem kakovosti storitev, strokovnost kadra in ostalo.

svkatarinanovilogo113620322_1049794675056753_5590225711424250463_n-120x120ebaquada-120x120resize