ORTOPEDIJA

ortopedija banner

Ortopedija All InclusiveKolenaKolkiStopalaKomolciRamenaZdravljenje z matičnimi celicami

Ortopedija All Inclusive

Danes je moderna ortopedija s pomočjo napredka tehnologije in znanosti  prešla v napredno ortopedijo, ki je prilagojena vsakemu posamezniku s posegi po njegovi meri in z vsemi aktivnostmi do njegove popolne vrnitve v normalno. Moderna ortopedija omogoča lažje življenje in je namenjena vsem, ki imajo težave s hrbtenico ali okončinami, vsem ki se soočate z boleznimi in poškodbami gibal, torej sklepov, kosti in vezi.

Prednost moderne ortopedije ALL inclusive  je v tem,  da  osebam s težavami nudi na enem mestu, v enem dnevu vse potrebno za točno določanje diagnoze, pripravo na zdravljenje, kirurški poseg ali rehabilitacijo.

V sklopu storitev ORTOPEDIJA ALL INCLUSIVE vam v okviru programov nudimo sledeče storitve:

 • Artroskopski posegi
 • Magnetna resonanca
 • Zdravljenje obrabe hrustanca z matičnimi celicami
 • Diagnostika
 • Specialistični pregled ortopeda
 • Operativni posegi kolen, kolkov, ramen, stopal, zapestji,…

 

banner_orto_1


V SB Sveta Katarina na področju ortopedije uporabljajo najnovejše tehnologije in postopki zdravljenja potekajo v sodelovanju z vodilnimi evropskimi in ameriškimi ustanovami in strokovnjaki. Posebnost Specialne bolnice za ortopedijo je v njenem konceptu strokovno-tehnične edinstvenosti. Strokovni timi radiologije, ortopedije, kirurgije, anesteziologije, nevrologije in fiziatrije z multidisciplinarnim pristopom omogočajo na enem kraju vrhunsko diagnostiko, najboljši terapijsko-operacijski postopek in individualno pripravljeno rehabilitacijo, uporabljajoč najsodobnejšo opremo in najnovejše postopke zdravljenja.

Poskrbeli bomo, da bo Vaše zadovoljstvo s storitvami na prvem mestu in da bo Vaš obisk izbrane klinike prijetna izkušnja. 


svkatarina_transpl_Meniskusa

Mnogi vrhunski športniki iz najboljših hrvaških klubov (GNK Dinamo, HNK Hajduk, NK Slaven Belupo, GNK Split, NK Lokomotiva, KHL Medveščak, RK Podravka-Vegeta, TKD Jastreb, HAVK Mladost, NK Istra 1961, NK Rijeka) kot tudi slovenskih posameznikov kot so Polona Herzog, Gal Koren, Primož Kozmos ki so ambasadorji naše odličnost.

Artroskopija kolena

Artroskopija kolena je minimalno invaziven kirurški poseg, ki se uporablja za diagnostiko in zdravljenje poškodb in obolenj sklepov. Gre za posege, ki so tehnično zahtevnejši od primerljivih klasičnih kirurških posegov, zahtevajo visoko stopnjo izurjenosti operaterja in posebno tehnološko opremljenost, ki jo zagotavljajo v bolnici Sv. Katarina in imajo zato številne prednosti.

Artroskopijo kolena izvedemo odvisno od vrste poškodbe ali obolenja, ki ga z artroskopskim posegom zdravimo v lokalni, spinalni ali splošni anesteziji.

Najpogosteje sta za izvedbo kolenske artroskopije potrebna le dva drobna reza, eden za uvedbo optike in drugi za uvedbo inštrumentov. Med samim posegom je kolenski sklep napolnjen s sterilno fiziološko raztopino. Pri posegu glede na vrsto poškodbe ali obolenja odstranimo okvarjeni ali bolezensko spremenjeni predel tkiva ali rekonstruiramo poškodovane vezi.

Indikacije za artroskopijo kolena:

 • Poškodba ali degenerativna okvara meniskusov
 • Znotrajsklepna prosta telesa
 • Poškodbe križnih vezi
 • Začetne degenerativne spremembe hrustanc
 • Poškodbe hrustanca
 • Težave povezane s pogačico
 • Kronično vnetje sinovijske ovojnice

Zaradi minimalne invazivnosti je okrevanje po artroskopskih posegih v mnogih pogledih bistveno hitrejše kot po klasičnih. Po tovrstnih operacijah so bolečine manjše, v nekaterih primerih se hitreje povrne funkcija sklepa.

Prednosti posega:

 • manj bolečin po operaciji
 • hitrejše celjenje
 • manjši rizik infekcije
 • zelo hitra vrnitev nazaj k vsakodnevnimi aktivnostmi

v.katarina _koleno

 

Operacija kolka

Totalna endoproteza kolka je umeten vsadek, ki ga s kirurškim posegom vstavimo namesto okvarjenega kolčnega sklepa. Zamenjava prizadetih sklepov z umetnimi je zgodba uspehov. Marsikateremu pacientu je omogočila, da zaživi polno in aktivno življenje.

V kolikor je vaš kolk trajno in hudo poškodovan, imate hude bolečine, omejeno gibljivost obolelega kolka, običajno je prisotno tudi šepanje, bolečine ste poskušali omiliti z različnimi analgetiki tudi z drugimi oblikami zdravljenja (FTH, z ustreznimi analgetiki, prilagoditvijo fizične aktivnosti) obstaja verjetnost, da se boste kmalu morali odločiti za operativni poseg.

Najpogostejši vzroki, zaradi katerih je treba vstaviti totalno kolčno endoprotezo, so:

 • primarna obraba sklepnega hrustanca (idiopatska artroza);hip_pain_Kolk
 • zaradi sekundarne obrabe sklepnega,
 • zaradi revmatoidnega artritisa in podobnih sistemskih bolezni;
 • zaradi motenj prekrvavitve
 • stegnenične glavice (avaskularna nekroza);

Zdravljenje se najpogosteje začne z ne operacijskimi metodami kot so fizikalna terapija, analgetiki, spremembe vsakdanjih življenskih aktivnosti ter podpora z berglami ali palico. Zamenjava kolčnega sklepa kolka oz. vstavitev endoproteze kolka je indicirana, kadar pride do progresije težav kljub ne operacijskem zdravljenju.

Vstavitev totalne endoproteze kolka je ena najbolj pogostih i najbolj uspešnih operacij moderne ortopedije. V dogovoru s pacientom zdravnik izbere najboljšo rešitev za posamezni primer.

Zelo pomembno je to, da ima bolnik realna pričakovanja v zvezi s takšnim operacijskim posegom. Tisto kar se pričakuje, je močno zmanjšanje bolečine in značilno izboljšanje izvajanja vsakdanjih življenskih aktivnosti. Bolnik se mora zavedati, da, čeprav so materiali, iz katerih so narejene komponente visoke kakovosti, vsaka prevelika obremenitev pospešuje njihovo poškodovanje.

Kot primer koliko so takšni operacijski posegi pogosti, kaže podatek, da se v svetu letno vstavi čez 900 000 endoprotez kolkov. Operacija je izrazito uspešna. Pri 95% do 98 % vseh operiranih pacientov vstavljena endoproteza uspešno funkcionira najmanj 15 let.

 

Korekcija hallux valgusa in deformacije ostalih prstov

Halluks valgus je najbolj pogosta deformacija v področju stopala (po nekaterih ocenah mogoče tudi najbolj pogosta deformacija mišično-skeletnega sistema na sploh). Eden od najpomembnejših etioloških faktorjev za nastanek deformacije je nošenje ozke obutve z visoko peto. Zato ni čudno, da se v 80% primerov pojavi pri ženskah, običajno v 40-tem letu življenja.

bolezni_stopal

Je zelo pomembna in dedna komponenta, saj se ocenjuje, da okrog 60% pacientov z haluks valgusom ima člana v družini z enako deformacijo. Bolečina, ki nastane zaradi pritiska obutve na psevdegzostozo, ter posledično pride do vnetja burze, ki se pojavi zaradi te iritacije. Bolniki občutijo tudi bolečine v področju metatarzusa (transfer metatarzalgija), pri napredujočih primerih pa pride tudi do sekundarne deformacije ostalih prstov, oziroma sekundarnih degenerativnih sprememb v srednjem delu stopala.  Z RTG posnetkom se naredi diagnostična preiskava obeh stopal v stoječem položaju. Konzervativno (neoperacijsko) zdravljenje haluksa valgusa je praviloma simptomatsko (ortopedski vložki in obutev po meri) in ne more popraviti ali preprečiti pospešitev oz. napredovanje deformacije. Za operacijsko zdravljenje se odločamo v primeru intenzivnih bolečin, ter nemožnosti nošenja obutve.

Do danes je opisano čez 200 različnih operacij za korekcijo haluks valgusa, kar samo govori v prid dejstva, da ne obstaja le en poseg, ki bi bil optimalen. Tip posega izberemo glede na stopnjo deformacije, pri tem pa so za nas zelo pomembni omenjeni koti. Za blažje deformacije se danes pogosto uporablja t.i. chevron osteotomija, pri napredujočih deformacijah pa najbolj pogosto uporabljamo t.i. scarf osteotomijo.

Post operativna rehabilitacija vključuje razbremenilno hojo na berglah z nošnjo post operativnega čevlja od 10 do 14 dni. Po tem se odstranijo šivi, bolnik pa se naslednjih 4 do 6 tednov, kolikor traja celjenje kosti , lahko z popolno težo opre na peto. Vrnitev vsakdanjim aktivnostim ter nošenje normalne obutve se pričakuje čez 6 do 8 tednov po posegu.

Artroskopski posegi na komolcu

Izvajamo naslednje astroskopske posege na komolcu:

Toaleta komolca – je operacija, pri kateri se skozi nekaj luknjic, pod kontrolo kamere, pregleda celi sklep ter se odstrani vneto ali z degeneracijo spremenjeno tkivo ali poškodba.

ortopedija02

Mikrofrakture – je operacija, pri kateri se, po tem ko je z MR verificirana poškodba hrustanca do kosti (klasifikacija 4. stopnje), po čiščenju hrustanca do zdravega, s specialnimi dleti vrtajo luknjice v subhondralni (pod hrustancem) kosti. Skozi te luknjice od nekaj milimetrov gre ven kostni mozeg ter se izpolni defekt s tkivom, ki je delno tkivo hrustanca, delno pa brazgotina, kot metoda reparacije (ne regeneracije) hrustanca.

Diagnoza je Osteochondritis dissecans je bolezen pri kateri iz neznanega razloga del kosti ostane brez cirkulacije in se loči od ostanka kosti. Fiksacija (pritrditev) osteohondralnega fragmenta – je operacija, pri kateri se delno ali popolnoma ločen do kosti s pripadajočim hrustancem ponovno pritrdi v svoje ležišče s pomočjo specialnih biološko razgradljivih puščic ali vijakov.

Artroskopski posegi na rami

zglobPoseg tako imenovan toaleta rame –  je operacija, ki  poteka v splošni anesteziji, pri posegu se uporablja mini kamera, ki jo  preko drobnega kožnega reza uvedemo optiko endoskopa. Kamera na endoskopu prenaša povečano sliko iz notranjosti sklepa na zaslon in tako omogoča kirurgu, da podrobno pregleda vse anatomske strukture v notranjosti in neposredno ob sklepu. Na zaslonu kirurg spremlja  notranjost sklepa in vse možne poškodbe elementov, ki tvorijo sklep (hrustanec, labrum, ligamenti, tetive). Skozi drugo luknjico ali eventuelno tudi tretjo, uporabljajoč artroskopske inštrumente (klešče,  škarjice, ščipalnik, motorizirani inštrumenti), čistimo poškodovano in degenerirano tkivo. Glede na to, da se vse spremlja na velikem monitorju v povečavi, se operacija izvaja zelo natančno.

Subakromialna dekompresija – je operacija ki poteka splošni anasteziji in pri kateri uvajamo kamero v prostor izven sklepa, nad tetivami rotatorne manšete, pod akromionom. Predhodno se pregleda tudi sam sklep rame. Pri nekaterih ljudeh lahko ima akromion blažje zaobljeno obliko ali na koncih izbokline proti tetivam rotatorne manšete. Pri dviganju roke nad glavo, so tetive rotatorne manšete lahko pritisnjene med akromionov in glavo nadlaktne kosti. Na začetku nastane vnetje, ki se lahko zdravi z analgetiki in fizikalno terapijo. Kasneje pride do degeneracije ter delne ali popolne rupture tetive. V primeru kadar fizikalna terapija in analgetiki ne pomagajo, se s to operacijo skozi dve do tri luknjice izbrusi odvečni del kosti akromiona in na ta način naredi več prostora za tetivo. odstranjevanje kalcifikata tetiv mišic rotatorne manšete – je operacija, pri kateri se skozi nekaj luknjic odstrani skupek kalcifikata, ki je nastal kot del vnetno-degenerativnega procesa v tetivi. Diagnoza je Tendinitis calcificans musculi rotatorii (m. supraspinati).

Rekonstrukcija rotatorne manšete – je operacija, pri kateri se zaradi rupture ene ali več tetiv na vozlišču za nadlaktno kost, s posebnimi sidri, na katerih se nahajajo niti, rekonstruira vozlišče teh tetiv ter se le te ponovno pritrdijo na njihovo mesto. Na posnetkih z magnetno resonanco se lahko vidi obseg poškodbe ter koliko se je tetiva umaknila. V primeru kadar je možno enostavno vrniti tetivo na njeno vozlišče, je potrebno po operaciji nositi ortozo, ki drži roko še 3 tedne. V primerru večje retrakcije tetive, kadar se med operacijo roka mora dvigniti in takrat pritrditi, bo bolnik moral nositi specialno ortozo za ramo (kot balon), ki drži roko na oddaljenosti od telesa 5 tednov.

Stabilizacija rame (po izpahu) – je operacija, pri kateri se, po tem ko se s kontrastno preiskavo magnetne resonance verificira poškodba labruma v rami (Bankartova lezija), s sidri na katerih so niti, labrum ponovno pritrdi na svoje mesto ob glenoidu in na ta način prepreči ponovni izpah. Med tem postopkom se posega v šiv in se nabere del sklepne ovojnice, ki je po luksaciji iztegnjena.

Fiksacija (fiksiranje, pritrditev) SLAP lezije – je operacija, pri kateri je po tem ko se s kontrastno preiskavo magnetne resonance verificira poškodba zgornjega dela labruma, ki je povezan z vozliščem tetive bicepsa, s sidri, na katerih so niti, labrum ponovno pritrdi za glenoid.

 

Zdravljenje z matičnimi celicami – tehnološko učinkovita metoda

V SB Sveta Katarina so prvi v tem delu Evrope izvedli avtologno (lastno) presaditev matičnih celic iz maščobnega tkiva v koleno. Rezultati tega posega pri bolniku z degenerativnimi spremembami, povezanimi s poškodbo hrustanca četrte stopnje, so zelo dobri.

Prvi tovrstni poseg v tem delu Evrope so izvedli v Specialistični bolnišnici Sv. Katarina. V prisotnosti približno 70 zdravnikov, ki so spremljali postopek, sta prof. dr. Carlo Tremolada, plastični kirurg iz Italije in profesor na univerzi v Miamiju (učenec prof. dr. Arnolda Caplana, »očeta mezenhimskih matičnih celic«), in doc. dr. Damir Hudetz, ortopedski kirurg v Specialistični bolnišnici Sv. Katarina, v bolnikovo koleno vbrizgala celice, pridobljene iz mletega maščobnega tkiva.

maticne_stanice_sv_katarina_koleno

 

Zdravljenje z matičnimi celicami – opis posega

Osebi, ki jo je potrebno zdraviti po tej metodi se v prvi fazi z magnetno resonanco določi začetno stanje kolenskega sklepa, debelina hrustanca in ravni ključnih označevalcev (tip II kolagen in proteoglikane), ki odražajo delo hrustančnih celic, te podobne meritve se bodo nekaj  mesecev po uporabi matičnih celic ponovile.

Postopek se začne z aspiracijo tkiva maščobe pacienta, ki se nato obdelujejo v popolnoma zatesnjenem “Lipogems” sistem, ki omogoča ločitev tako imenovanih stromalnih vaskularnih frakcij, ki so del grozdov maščobnih celic Predhodne študije so pokazale, da adipocit v tem okolju služi kot idealna biološka podlaga, ki vsebuje v celoti ohranjene matične celice mezenhimskega in perivaskularni celice (pericytes). Zgoraj navedene celice v svojem naravnem okolju, z izločanjem številnih rastnih faktorjev imajo sposobnost protivnetnega delovanja, moduliranje imunskega odziva, kar povečuje nastajanje novih krvnih celic, preprečujejo celično smrt (antiapoptotički učinek), ampak tudi diferenciacije v hondrocitov, fibrolaste, osteoblasti in tako kot končni proces obnavljajo poškodovano tkivo.

Poseg so opravili pri bolniku z zadnjo, četrto fazo poškodbe hrustanca, pri čemer je hrustanec že popolnoma izginil in je dejansko že nastal stik med kostema. V takem primeru večini bolnikov namestijo umeten kolenski sklep.

V drugem delu postopka se vsebina aplicira v pacientovo koleno z degenerativno spremembo hrustanca (četrta fazalipogems_maticne_celice bolezni), pri katerem je  hrustanec popolnoma poškodovan praktično v celotni debelini kosti. V praksi do sedaj je pri takih primerih bolnikov, katerim je diagnosticirana četrta faza, možna samo zelo zahtevna operacija, v večini primerov z umetnim zglobom. V primeru zdravljenja z matičnimi celicami pa pacineti v veliki večini neposredno po aplikaciji občutijo izboljšanje. To tkivo poleg maščobnih celic vsebuje tudi mezenhimske matične celice in pericite, celice, ki so v stiku z endotelijem krvnih žil in imajo velik potencial za diferenciacijo v druge celice. Pred tem postopkom so bolniku opravili poseg odvzema telesne maščobe iz trebuha.

 

 

Dosedanje klinične študije so pokazale, da so rezultati pri tej obliki zdravljenja, in to pri bolnikih z degenerativnimi spremembami, povezanimi s poškodbami hrustanca četrte stopnje, zelo dobri, pravi doc. Damir Hudetz.

Pomembna vrednost te metode je v tehnološko zelo učinkovitem načinu, ki ne uporablja encimov in ne potrebuje krioprezervacije, kar vodi v ohranjanje skoraj nepoškodovanih pericitov in mezenhimskih matičnih celic. Te celice delujejo protivnetno, proti apoptozi (preprečujejo celično smrt) in stimulirajo tvorbo tako novih krvnih žil kot tudi celjenje tkiva, zato je jasno, zakaj večina bolnikov po tovrstnem posegu opisuje klinično izboljšanje. Poleg tega omenjene celice tvorijo za celjenje izredno pomembno beljakovino LL37, ki med drugim deluje kot naravni antibiotik.

Končni učinek na kolenski sklep tega bolnika pokaže magnetna resonanca, ki s posebnim programom dGEMRIC meri ključne pokazatelje delovanja hondrocitov, kot so kolagen tipa 2 in proteoglikani.

Regenerativna ortopedija in tkivni inženiring FAST TRACK SURGERY

V Specialistični bolnišnici Sv. Katarina v kratkem začnemo izvajati nove vrste posegov operacijo transplantacije avtolognega hrustanca in zdravljenje s plazmo bogato s trombociti.

tissue_engineeringPri celjenju poškodovanega sklepnega hrustanca bomo uporabljali najsodobnejše bioresorbtivni nosilce, kakor tudi sodobno metodo regeneracije hrustanca z uporabo lastne krvne plazme bogate strombociti (PRP oziroma Platelet-Rich Plasma).

Namen uvedbe teh posegov je, da se maksimalno skrajša bivanje pacienta v bolnišnici in maksimalno pospeši okrevanje pred, v času in po operaciji.

Takšen pristop se imenuje protokol pospešenega okrevanja (fast track surgery) in se danes uporablja v najmodernejših evropskih in ameriških bolnišnicah. V bolnišnici Sv. Katarina so ustvarjeni vsi tehnični in kadrovski predpogoji za izvajanje takšnega protokola pospešenega okrevanja za naše paciente.

Transplatacija meniskusa

Specijalna bolnica Sv. Katarina je ena izmed redkih evropskih bolnišnic, v kateri se izvaja transplantacija meniskusa.

 

Naročanje – brez čakalne dobe!

Naročite se na specialistični pregled pri specialistu ortopedu ali poseg na telefonski številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/kontakt/.

Pred pregledom ali operativnim posegom pridobite pri vašem zdravniku napotnico in uveljavite povračilo stroškov opravljene storitve iz naslova ZZZS. Več o povračilu stroškov si preberite na povezavi:http://spletna-klinika.si/ortopedija/povracilo-stroskov/

V Spletni kliniki vam v sodelovanju s Specialistično bolnico Sveta Katarina zagotavljamo takojšnjo obravnavo, kvalitetne storitve, osebni pristop in najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Za več informacij o delovanju Specialistične bolnice Sveta Katarina, naročanju in rezervacije termina nam lahko tudi pišete in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.


Pacienti bolnice Sveta Katarina

V bolnišnici Sveta Katarina se zdravijo pacienti iz ZDA, Kanade, Nemčije, Francije, Irske, Iraka, Slovenije, Avstrije, Avstralije, Libije, BiH, Srbije, Makedonije, Turčije, med njimi pa so bili Doris Pack, igralec hokeja Mathieu Carle, Ivica Olić, Ivica in Janica Kostelić, Niko Kranjčar, Blaženko Lacković, Ivano Balić, Marin Čilić, Blanka Vlašić, Mirko Filipović, Mario Mandžukić, Toni Cetinsky, Severina Vučković in številni drugi.

Nagrade in priznanja

Specialni bolnišnici za ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo in fizikalno medicinu in rehabilitacijo Sveta Katarina je dne 27.2.2014 svečano podeljena nagrada “The Leading Hospitals of the World”, s čimer se je bolnišnica vključila v seznam redkih evropskih zdravstvenih institucij, kateri je podeljena ta prestižna nagrada. Nagrada se podeljuje bolnišnicah za njihovo izjemnost v raznih področjih dela, predvsem kakovosti storitev, strokovnost kadra in ostalo.

svkatarinanovilogo113620322_1049794675056753_5590225711424250463_n-120x120ebaquada-120x120resize