Keratokonus zdravljenje z Cross linking metodo

admin Articles Komentarji so izklopljeni za Keratokonus zdravljenje z Cross linking metodo

Keratokonus zdravljenje z Cross linking metodo 

Keratokonus je degenerativna, dedna bolezen roženice, ki se praviloma pojavi na obeh očesih. Karakteristike te bolezni so izbočen in stanjšan centralni del roženice. Keratokonus zdravljenje z metodo Cross linking je uspešno in trajno.

Keratokonus zdravljenje

Keratokonus se navadno pojavi že v času pubertete in pri okoli 20% obolelih bolezen napreduje v obliko ko je potrebna operacija z transplantacijo roženice. Ob napredovanju bolezni in deformacijo roženice posledično zraste dioptrija in zmanjša se vidna ostrina.

Z uporabo pol trdih leč poskušamo pri pacientih stabilizirati deformirano roženico in izboljšati ostrino vida ter upočasniti razvoj bolezni. V kolikor bolezen napreduje pride do dodatnega tanjšanja roženice in deformacije hkrati pa se pojavijo žilne spremembe v središču roženice.

Cross linking je poseg s katerim se roženica učvrsti in zaustavi napredovanje keratokonusa. Mreženje kolagena se izvaja s pomočjo raztopine riboflavin in UVA žarkov. Na ta način se učvrsti roženica kar preprečuje nadaljnje deformacije in se zaustavi napredovanje keratokonusa.

Kandidati za poseg Cross linking

Kandidati za zdravljenje keratokonusa z Cross linking metodo so pacienti, ki jim je diagnosticirana bolezen, niso starejši od 40 let in pri katerih ni vidnih žilnih sprememb na roženici. Povprečna debelina roženice pri zdravih osebah meri okoli 550 mikrometrov.

Pri osebah obolelih za keratokonusom je debelina roženice pogosto pod 500 mikrometrov, lahko tudi pod 400 mikrometrov. Dokler se roženica ne stanjša pod 400 mikrometrov se lahko napredovanje bolezni zaustavi z metodo Cross linking. To je nova metoda s katero povečamo stopnjo mreženja oziroma povezovanja kolagena v roženico, da bi se ponovno vzpostavila potrebna mehanična stabilnost.  

Pregled za keratokonus

Pred postopkom Cross linking pred operacijske priprave niso potrebne. Potrebno pa je opraviti podrobnejši oftalmološki pregled, ki zajema slikanje roženice ki nam bo pokazala pravo stanje deformacije oziroma keratokonusa. Keratometrijske vrednosti (zakrivljenost roženice) nad 50 mikronov pomeni sum na keratokonus. Pacientu, ki mu je bil diagnosticiran keratokonus in priporočeno zdravljenje mora opraviti kompleten oftalmološki pregled, ki zajema merjenje očesnega pritiska, vidne ostrine, pregled z biomikroskopom, meritev roženice in podrobni pregled očesnega ozadja.

Keratokonus zdravljenje z Cross linking operacijo

Na operacijo Cross linking se pripravite tako, da:

  • ne nosite pol trde kontaktne leče vsaj dva tedna
  • zgornji del oblačila naj bo na gumbe, ne smete nositi oblačila, ki ga je potrebno sleči preko glave, da pri oblačenju ne bi poškodovali operiranega
  • pred operacijo lahko normalno jeste ali vzamete zdravila v kolikor jih morate
  • z vami naj bo oseba, ki vas bo z osebnim avtomobilom peljala domov, po operaciji ni priporočljiva uporaba prevoza zaradi možne poškodbe ali infekcije na komaj operiranem očesu

Cross linking je fotooksidacijska metoda. Poseg se izvaja z uporabo anestetičnih kapljic Pred obsevanjem z UVA-žarki se delno odstrani epitel roženice, da se okrepi razširjanje v tkivo.

V časovnem presledku dveh minut se uporabijo kapljice riboflavina, ki absorbira UV-sevanje in kot fotosenzibilizator ustvari reaktivni kisik. Pri tem se 90 % UV-žarkov absorbira v roženici, tako da ni nevarnosti za lečo oziroma mrežnico očesa.

Čas sevanja je med 10 in 30 minut odvisno od protokola, ki je potreben med postopkom. V primeru mlajših pacientov z hitro napredujočim keratokonusem se poslužujemo Dresdenskega protokola pri katerem se kapljice in UV žarčenje izvaja 30 minut. Pri starejših osebah in tistih z stabilnejšim keratokonusom je čas žarčenja krajši. Postopek je v vseh primerih ne boleč.

Po končanem postopku se na roženico vstavi mehka leča kot zaščita in ostane v očesu do popolne regeneracije vrhnega sloja roženice, praviloma traja to okrevanje nekaj dni. Antibiotične kapljice za oči uporabljate dva do tri tedne, po potrebi lahko tudi protibolečinska zdravila. Keratokonus zdravljenje z Cross linking operacijo je uspešno in trajno.

Okrevanje po operaciji Cross linking

Prvih nekaj dni po operaciji Cross linking je možen občutek peska v očeh. Ta simptom blažimo z uporabo umetnih solz. Po posegu so obvezne kontrole. Praviloma so potrebne dve do tri kontrole v prvem mesecu dni po operaciji. Potrebno je zaščititi oči s sončnimi očali ko greste ven. Nekaj tednov po operaciji se je potrebno izogibati prahu, vetru in zakajenim prostorom. Dovoljene so vse dnevne aktivnosti. Ostrina vida se v tem obdobju postopoma stabilizira.

Mesec dni po operaciji lahko pacient nadaljuje z uporabo pol trdih kontaktnih leč. Pomembno je poudariti, da z metodo Cross linking ne izboljšujemo stanje vida ampak ga stabiliziramo in preprečimo dodatno stanjšanje roženice. Pri osebah, ki jim je diagnosticiran keratokonus je najbolj pomembno, da se bolezen ustavi v svojem razvoju in efekt takšne operacije traja tudi do 10 let. Na kontrolah, ki so priporočene 2x letno po opravljenem posegu vedno preverimo ostrino vida in opravimo snemanje roženice.

Naročanje na pregled

Postanite tudi vi del družine zadovoljnih pacientov Poliklinike Bilić Vision in nas že danes pokličite ter se informirajte o postopku zdravljenja keratokonusa z metodo Cross linking. Na pregled in posvet se lahko naročite na številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca s klikom na povezavo: Pregled za keratokonus