Kaj je siva mrena?

admin Articles Komentarji so izklopljeni za Kaj je siva mrena?

Kaj je siva mrena?

Siva mrena ali katarakta je zamotnitev očesne leče, ki se nahaja za šarenico v sredini očesa. Če je očesna leča zmotnjena, vidimo megleno, manj jasno ali temneje. Pri začetni sivi mreni smo lahko le malo bolj občutljivi na svetlobo. Kaj je siva mrena in kdaj se pojavi? Siva mrena je največkrat posledica staranja, lahko tudi poškodbe, vnetja, zdravil ali je prirojena.

Kaj je siva mrena?

Kaj je siva mrena in kaj so njeni simptomi? Pri zdravem očesu je leča prozorna in opravlja nalogo lomljenja oziroma fokusiranja svetlobnih žarkov. Siva mrena pa ovira prehod svetlobe do očesnega ozadja in tako povzroča meglen vid in bleščavost. Lahko pride tudi do spremembe dioptrije ali do pojava dvojnega vida.

Operacija siva mrene z vgradnjo leče

Kaj je siva mrena in kako jo odpravimo? Edina uspešna metoda zdravljenja sive mrene je operacija z vgradnjo leče. Odstranitev sive mrene je najpogostejša očesna operacija in je eden najvarnejših kirurških posegov nasploh.

Očesna operacija je precizen poseg, zato je pred tem potreben natančen okulistični pregled. Pregled zajema določitev ostrine vida, preiskavo sprednjega dela očesa z biomikroskopom ter merjenje očesnega pritiska.  Za oceno izboljšanja vida z očesno operacijo je pomemben pregled očesnega ozadja. Sledi precizno merjenje dimenzij in oblike očesa ter izračun dioptrije umetne leče, ki jo bomo pri očesni operaciji vstavili v oko.

! Želim već informacij !

Pri operaciji sive mrene odstranimo motno lečo in jo nadomestimo z umetno lečo, intraokularno lečo, IOL. Operacija katarakte je zelo varna in učinkovita in je ena najpogostejših operacij na svetu. V uporabi je več vrst intraokularnih leč. Vgrajenih intraokularnih leč  po vsem svetu je že več kot 55 milijonov.

Operacija sive mrene se opravi kot ambulantni poseg v lokalni, kapljični anesteziji. Hkrati ob odstranitvi sive mrene korigiramo tudi dioptrijo.

Potek operacije sive mrene

Operacija sive mrene običajno traja 15 minut. Poteka v lokalni kapljični anesteziji, zato operacija ni boleča. Poseg se vrši z mikro kirurško tehniko s pomočjo mikroskopa. Po razširitvi zenice skozi majhen stranski roženični rez uvedemo v oko instrumente ter najprej odstranimo del lečne ovojnice. Sledi utekočinjenje zamotnjene očesne leče (sive mrene) z ultrazvočno sondo. Nato v oko injiciramo novo umetno upogljivo lečko, ki ostane v očesu predvidoma vse življenje. Zaradi posebne tehnike je očesna rana vodotesna in je zato ob koncu posega ni potrebno šivati.

Vgradnja leč

Danes obstaja na trgu široka ponudba leč za vgradnjo ki se delijo glede na potrebe osebe:

Monofokalna leča izboljša vid na daljavo medtem ko je vid na bližino slabši ampak ne nujno slabši kot je bil pred menjavo leče. Oseba, ki se odloči za vgradnjo monofokalne leče je informirana o tem, da bo po vgradnji enožariščne monofokalne intraokularna leče za branje in dober vid na blizu v nadaljevnaju uporabljala dioptrijska očala.

Multifokalna leča je leča kis e vgradi v oko pacineta in mu omogoča vid brez očal na daljavo, srednjo oddaljenost in branje. Vgradimo jo v oko pri operaciji sive mrene in predstavlja eno od možnosti za odpravo dioptrije oz. kratkovidnosti in daljnovidnosti. Z Multifokalno lečo se odpravi vsa dioptrija ne glede na višino in oseba za doberv vid ne potrebuje več pripomočkov.

! Želim pregled in posvet !

Torična leča – Kornealni ali roženični astigmatizem je zelo pogosta napaka vida. V primeru pacineta z sivo mreno se astigmatizem koregira z vgradnjo torične intraokularne leče IOL. Pomembno je poudariti da z vgradnjo IOL leče lahko odpravimo tudi zelo visok astigmatizem.

Multifokalna torična leča pa je edinstvena leča s katero rešimo dioptrijo in astigmatizem v eni leči in tako omogočimo osebam, ki se odločijo za vgradnjo leče dober vid na vse oddaljenosti in bližino.

Okrevanje po operaciji sive mrene z vgradnjo izbrane leče je hitro, neboleče in varno in v večini primerov se pacienti lahko brez skrbi vrnejo k vsakodnevnim aktivnostim že po dveh tednih.

Prvi rezultati po operaciji so vidni že prvi dan operacije sive mrene. V naslednjih nekaj dneh se okrevanje lahko malo upočasni, ni pa praviloma tako. V večini primerov po operaciji sive mrene preko 90% operiranih oseb doseže vidno ostrino nad 80%.

Naročanje na pregled sive mrene

Na pregled sive mrene se lahko naročite vsak delovnik med 8.00 in 20.00 uro na telefonski številki 041 440 905 ali pa nas pokličete in se informirate o operativnem postopku.Pregled in operacija sive mrene se izvajata v Centru odličnosti Polikliniki Bilić Vision v Zagrebu. Svoj termin si lahko rezervirate tudi preko spletnega obrazca:

! Rezervacija termina !