Magnetna resonanca dojk

Spletna Klinika Articles Komentarji so izklopljeni za Magnetna resonanca dojk

Magnetna resonanca dojk je neboleča in zanesljiva metoda, ki omogoča natančen vpogled v stanje dojke. Gre za temeljito metodo odkrivanja in diagnosticiranja sprememb v tkivu dojke. Največkrat se uporablja pri nosilkah mutacij genov BRCA1 ali BRCA2 ali po rekonstrukciji dojke s silikonskimi vložki. 

magnetna resonaca dojk

Magnetna resonaca dojk je priporočljiva

MR dojk se priporoča osebam v primerih kot so:

  • mutiran BRCA1 ali BRCA2 gen
  • sorodnici s pozitivnim BRCA1 ali BRCA2 genom
  • pri večji verjetnosti za razvoj prsnega raka
  • pri osebah ki so imela obsevanja v področju prsnega koša

Magnetno resonaco dojk je potrebno opraviti tudi za:

  • pregled abnormalnosti v prsih, ugotovljenih z mamografijo, ultrazvokom, pri fizičnem pregledu ali na napotitev radiologa
  • pregled pri prsnih vsadkih (položaj, integriteta) in pa tkiva okoli vsadkov
  • pregled dojk pri osebah z ugotovljenim tumorjem na prsih
  • pregled s katerim ocenjujemo učinek kemoterapije na tumor
  • pregled s katerim ocenjujemo in ovrednotimo brazgotine, in jih ločimo od morebitnih novonastalih tvorb po operaciji (vsaj 6 mesecev po operaciji)
magnetna resonanca dojk termin

Kdaj na preiskavo magnetna resonca dojk

Magnetna resonanca dojk se opravlja od 5. do 15. dneva menstrualnega cikla. Prvi dan krvavitve se šteje kot dan 1.

Ob jemanju hormonskega nadomestnega zdravljenja lahko pride do kopičenja kontrastnega sredstva v normalnem tkivu dojke, kar otežuje razlago najdb pri preiskavi, zato se priporoča prekinitev zdravljenja vsaj 4 tedne pred obravnavo.

MR se ne izvaja v času 6 mesecev po operaciji in 12 mesecev po obsevanju dojke, saj lahko dajo spremembe v procesu celjenja napačno pozitiven izvid.

Magnetna resonaca dojk – potek preiskave

Pred preiskavo vzpostavimo periferno vensko pot za aplikacijo kontrastnega sredstva (običajno v komolčni kotanji). Za magnetnoresonaco dojk je potrebna uporaba intravenskega kontrastnega sredstva. Namestili vsa bodo na preiskovalno mizo, in sicer v na trebuhu ležeč položaj. Ob tem bosta dojki nameščeni v odprtino tuljave, namenjene za preglede dojk. Dobili boste slušalke za zaščito sluha, saj so med preiskavo slišni glasni zvoki. Posebej pomembno je, da med samo preiskavo popolnoma mirujete, saj premiki poslabšajo kvaliteto slik! Obravnava traja med 30 in 40 minut. Skozi celoten čas obravnave vas spremljamo preko okenca, kamere in mikrofona.

Zgodnje odkrivanja raka dojk je ključno. Zato niso odveč vsa priporočila rednega samo pregledovanja. Prav tako bodite pozorni na znake spodaj na sliki. V kolikor opazite enega od spodnjih znakov se nemudoma naročite na pregled.

Magnetna resonanca dojk – naročanje

V našem medicinskem centru opravljamo storitev brez čakalnih vrst. Preiskava je samoplačniška. Cena preiskave je 280€. Termin preiskave vam zagotovimo v najkrajšem možnem času ( dva do sedem dni).Termin si lahko rezvirate s klicem na številko 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca na povezavi: Želim termin
V kolikor imate dodatna vprašanja o preiskavi smo vam na voljo na telefonski številki 041 440 905 vsak delovnik med 8.00 in 17.00 uro ali preko spletnega naslova info@spletna-klinika.si.