Kolonoskopija

Kolonoskopija je medicinski postopek, ki se uporablja za pregled debelega črevesa in danke s pomočjo dolgega, gibljivega endoskopa, imenovanega kolonoskop. Ta omogoča zdravniku, da preuči sluznico debelega črevesa in danke ter poišče morebitne nepravilnosti, kot so tumorji, polipi, vnetja in krvavitve.

Kolonoskopija – potek preiskave

Postopek kolonoskopije poteka na naslednji način. Pred začetkom postopka se bolniku ponudi sedativ, ki pomaga sprostiti mišice in zmanjša nelagodje med preiskavo. Nato bolnik leži na boku, z zavitim kolenom proti prsim, medtem ko zdravnik počasi vstavi kolonoskop v danko in ga skozi celotno debelo črevo premakne do konca.

Med preiskavo zdravnik pregleduje notranjost debelega črevesa in danke, pri tem pa si pomaga s kamero, ki je nameščena na koncu kolonoskopa. Slika se prenaša na zaslon, kar omogoča zdravniku, da pregleda sluznico in poišče morebitne nepravilnosti. Če se med postopkom najdejo polipi ali druge nepravilnosti, jih lahko zdravnik odstrani ali vzame vzorec za nadaljnje preiskave.

Kdaj na kolonoskopijo?

Kolonoskopija se lahko izvaja iz različnih razlogov. Najpogosteje se izvaja za preprečevanje raka na debelem črevesu pri osebah, ki so v tveganih skupinah ali imajo družinsko anamnezo raka na črevesju. Poleg tega se lahko izvaja za diagnosticiranje bolezni, kot so vnetna črevesna bolezen, Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, divertikuloza in rak na debelem črevesu.

Običajno se priporoča, da se kolonoskopija opravi vsakih 10 let po 50. letu starosti. Vendar pa lahko zdravniki priporočijo pogostejše preglede, če je oseba v tveganih skupinah ali ima družinsko anamnezo raka na črevesju.

Naročanje na kolonoskopijo

V naših diagnostičnih centrih lahko izberete med samoplačniško storitvijo ali preko napotnice. Naročanje poteka preko telefona 041440905, preko maila info@spletna-klinika.si ali preko kontaktnega obrazca spodaj. 

Čeprav je kolonoskopija neprijetna izkušnja, je ključna pri odkrivanju in preprečevanju raka na debelem črevesu ter drugih resnih bolezni. Zato je pomembno, da se pravočasno posvetujete z zdravnikom, če imate kakršne koli težave s prebavo ali črevesjem in da opravite kolonoskopijo, če jo priporoča zdravnik.