Gastroskopija

gastroskopija

Kaj je gastroskopija?

Gastroskopija ali ezofagogastroduodenoskopija (EGD) je endoskopska preiskava zgornjih prebavil, ki se izvaja s pomočjo tankega fleksibilnega instrumenta z vgrajeno kamero in svetlobnim virom. S tem postopkom lahko zdravnik pregleda sluznico požiralnika, želodca in začetka dvanajstnika ter odkrije različne bolezni, kot so razjede, tumorji, krvavitve ali vnetja.

Gastroskopija – EGD se uporablja za diagnosticiranje bolezni zgornjih prebavil, kot so gastroezofagealni refluks, želodčne razjede, gastritis, divertikulitis in celo za odkrivanje predrakavih sprememb. Postopek je priporočljiv za bolnike, ki imajo težave – simptome s prebavo, zgago, slabostjo, bruhanjem, bolečinami v trebuhu, krvavitvami iz prebavil ali nenormalnim izgledom blata. EGD se lahko izvede tudi za nadzor nad že obstoječimi boleznimi, kot so celiakija, ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen. Postopek je relativno varen, vendar se lahko pojavijo zapleti, kot so krvavitve, perforacija prebavil ali težave z dihanjem.

Gastroskopija preiskava

Kdaj na gastroskopijo?

Če imate težave s prebavnim traktom, se posvetujte z zdravnikom, ali je EGD primerna preiskava za vas. Zgodnje odkrivanje bolezni lahko pripomore k boljšemu zdravljenju in izboljšanju kakovosti življenja. Zato v primeru, da se soočate z zgoraj navedenimi simptomi se naročite na preiskavo že danes s klicem na 041440905 preko maila info@spletna-klinika.si ali preko kontaktnega obrazca pustite svoje podatke mi vas bomo kontaktirali v roku 24ur. Storitev lahko preko nas opravite samoplačniško v Sloveniji ali preko napotnice v Zagrebu.

Gastroskopija potek preiskave

Gastroskopija oz. endoskopska preiskava zgornjih prebavil  se izvaja s pomočjo fleksibilnega instrumenta z vgrajeno kamero in svetlobnim virom. Postopek se običajno izvaja ambulantno, brez potrebe po hospitalizaciji.

Namestili vas bomo na bok in v usta vstavili tanek, prožen endoskop, ki se počasi potisne skozi požiralnik, želodec in začetek dvanajstnika. Med postopkom se lahko pojavijo občasne krče ali nelagodje, vendar večina bolnikov poroča o minimalni bolečini.

Zdravnik bo med preiskavo pregledal sluznico prebavnega trakta in lahko vzame vzorce ali odstrani majhne polipe za nadaljnjo analizo. Postopek običajno traja približno 15-30 minut.

Celoten postopek je običajno varen, vendar se lahko pojavijo zapleti, kot so krvavitve, perforacija prebavil ali težave z dihanjem. Zato je pomembno, da sledite navodilom zdravstvenega osebja pred in po postopku.