Ortodont Maribor in kaj lahko pričakujete?

Ortodont Maribor – Preverili smo, kako dolge so te čakalne dobe in kaj lahko pričakujejo starši otrok. Imeti napotnico za ortodonta še ne pomeni, da bo otrok lahko opravil prvi pregled do svojega 16. leta. Čakalne dobe so dolge, kar pomeni, da lahko otrok kaj hitro pristane v samoplačniškem sistemu ortodontskega zdravljenja.

pregled pri ortodontu na napotnico

Ortodont Maribor čakalne dobe

Trenutno v Mariboru več kot 2000 otrok čaka na prvi pregled, kar kaže na problem dolgih čakalnih dob. Čeprav se s stopnjo nujnosti “hitro” ali “zelo hitro” lahko otrok premakne na vrh čakalne liste, se ta možnost zelo redko uporablja.
Ko otrok enkrat opravi prvi pregled, se sooča z novim izzivom – čakanjem na začetek ortodontskega zdravljenja. Zdravljenje se mora pričeti do otrokovega 18. leta, razen če je bila potreba in stopnja nujnosti po zdravljenju ugotovljena pred 16. letom starosti.
Čakalne dobe za začetek zdravljenja se razlikujejo, odvisno od ustanove. Ortodont Maribor bo najhitreje otrok z zdravljenjem začel v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca (prvi termin januar 2028) medtem ko so čakalne dobe v drugih ustanovah daljše. V Ortoestetik se prvi prosti termin najde v maju 2029, v Zobozdravstvu Turk pa v decembru 2030.

Ortodont maribor

K ortodontu v tujino

Na srečo pa obstaja tudi možnost zdravljenja v tujini, kjer se stroški lahko povrnejo pri zavodu za zdravstveno zavarovanje, če so izčrpane možnosti zdravljenja v Sloveniji. To lahko staršem omogoči hitrejši dostop do ortodontskih storitev za njihove otroke.

Na termin prvega pregleda pri ortodontu boste čakali: 7 dni

Na termin ortodontskego zdravljenje – zobni aparat: 14 dni

Kako deluje obisk ortodonta v Zagrebu?

Čezmejno zdravljenje, ki vključuje stroške za zobni aparat, je otrokova pravica iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. To pomeni, da se otroku omogoči takojšnje zdravljenje anomalij zobnih položajev in ugriza, hkrati pa ZZZS povrne stroške za zobni aparat. Pravna podlaga za tovrstno obravnavo je 44. člen Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter 34. člen Pravil obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Do 2.700€ evrov povračila! Informativni izračun povračila stroškov: https://shorturl.at/hloZ6

Otroci, stari 11 let ali več, ki imajo veljavno napotnico za ortodonta, so upravičeni do čezmejnega ortodontskega pregleda za zobni aparat s povračilom stroškov s strani ZZZS. Pomembno je, da je ortodontsko zdravljenje opravljeno in plačano, ter da otrok doseže indeks težavnostne stopnje EF nad 15 točk. Ortodontski pregled mora biti opravljen do otrokovega 16. leta, da pravica do povračila stroškov ne zapade.

V Spletni kliniki že več kot 10 let zagotavljamo pacientom dostop do vrhunskih ortodontov na Hrvaškem, uredimo vam vso potrebno dokumentacijo in vas vodimo čez celoten proces BREZPLAČNO. Za več informacij nas pokličite 041440905 ali nam zaupajte vaše podatke preko spletnega obrazca na spodnji povezavi  in bomo mi stopili v stik z vami.