Magnetna resonanca kolena

Magnetna resonanca kolena (MR) je ena izmed najpogosteje uporabljenih preiskav v medicini, ki omogoča izjemno podroben pogled v notranjost telesa brez uporabe ionizirajočega sevanja.

magnetna resonanca kolena

Magnetna resonanca kolena omogoča natančno slikovno predstavitev notranjosti kolenskega sklepa. V tem članku bomo podrobneje raziskali, kaj ta preiskava vključuje, lahko pokaže, kako poteka ter kdaj je priporočljivo opraviti.

Kaj je Magnetna Resonanca Kolena?

Magnetna resonanca kolena je neinvazivna preiskava, ki uporablja močne magnete in radijske valove za ustvarjanje podrobnih slik notranje strukture kolenskega sklepa. Ta tehnika omogoča pridobitev visoko kontrastnih slik mehkih tkiv, kosti, hrustanca, vezi ter drugih struktur v kolenskem sklepu.

Magnetna resonanca kolena lahko razkrije različne patologije in težave kot so:

  1. Poškodbe vezi: Preiskava lahko natančno prikaže morebitne poškodbe vezi, kot so križne vezi (prednja in zadnja), kolateralne vezi ter druge vezi v kolenu.

  2. Stanje hrustanca: MR lahko prikaže debelino in stanje hrustanca ter morebitne poškodbe, degeneracijo ali obrabo hrustanca.

  3. Vnetja: Slikovni posnetki lahko pokažejo znake vnetja, otekline in prisotnost tekočine v kolenskem sklepu.

  4. Meniskusne poškodbe: Meniskus, pomembna hrustančna struktura v kolenu, se lahko pokaže na MR slikah in razkrije morebitne poškodbe.

Potek Preiskave in Trajanje

Pred začetkom preiskave bo pacienta prosili, da odstrani vse kovinske predmete, kot so nakit, zapestnice in podobno. Nato se bo pacient udobno namestil na mizo MR aparata, ki bo postavljen v cevasto napravo. Med preiskavo bo pacient izpostavljen zvočnim in vibracijskim efektom, kar je del običajnega postopka.

Celoten postopek MR kolena običajno traja približno 30 do 45 minut, vendar se lahko to časovno obdobje razlikuje glede na kompleksnost primera in druge dejavnike.

Priporočljivost Preiskave

Magnetna resonanca kolena je priporočljiva v primerih, ko:

  • Pacient čuti bolečine, nestabilnost ali omejeno gibljivost kolenskega sklepa.
  • Obstaja sum na poškodbe vezi, hrustanca ali meniskusa.
  • Zdravnik sumi na vnetje ali druge patologije v kolenskem sklepu.

Prav tako se lahko uporabi za spremljanje napredka zdravljenja ali okrevanja po poškodbi ali operaciji.

Naročite se na preiskavo s klicem na številko 041440905, po mailu info@spletna-klinika.si ali preko spletnega obrazca.