Zobozdravstvo v anesteziji!

Aleksandra Selčan Blog Komentarji so izklopljeni za Zobozdravstvo v anesteziji!

Zobozdravstvo v anesteziji je za vas prava izbira! Vam asociacija na zobozdravstvene posega zbuja občutek vznemirjenosti in strah? Občutite nepojasnjeno tesnobo? Ste imeli v preteklosti slabe izkušnje pri zobozdravniku? 

zobozdravstvo v anesteziji

Zobozdravstvo v anesteziji s postopkom inhalacijska sedacija

Uporaba smejalnega plina med zobozdravniškim posegom omogoča večjo sproščenost in zmanjša občutek bolečine. Inhalacijska sedacija se v zobozdravstvu vse pogosteje uporablja in je vrsta zavestne sedacije, pri kateri s pomočjo vdihavanja mešanice didušikovega oksida in kisika dosežemo pomiritev pacienta in izboljšamo njegovo sodelovanje pri zobozdravniškem posegu.

Zobozdravstvo v anesteziji z inhalacijsko sedacijo se uporablja pri otrocih in tudi odraslih, ki čutijo strah pred zobozdravstvenimi posegi. Primerna je za vse za ljudi, ki se bojijo igel in  ki jih pri posegih v ustih sili na bruhanje, ki želijo sodelovati pri posegu, pa zaradi svojega strahu tega ne zmorejo.

Pred posegom v sedaciji zobozdravnik specialist opravi uvodni pregled. Pogovorimo se o pacientovem splošnem zdravju, razlogih za potrebo po sedaciji, poteku same sedacije in o tem, kaj mora storiti pacient še pred posegom.

Postopek inhalacijske sedacije

Na dan posega se pacient v ordinaciji namesti na zobozdravniški stol v udoben, ležeč položaj. Na nos mu namestimo posebno masko, ki dovaja mešanico smejalnega plina in kisika. Mešanico plinov vdihuje skozi nos, tako da so usta prosta in je zobozdravniku omogočen neoviran dostop. Sprva nekaj minut diha čisti kisik. Nato postopoma povečujemo odstotek didušikovega oksida in ves čas spremljamo odziv pacienta. Prav tako kot pri običajnemu zobozdravniškemu posegu se tudi med posegom s smejalnim plinom lahko uporablja lokalna anastezija.

Po nekaj minutah vdihavanja smejalnega plina lahko začutimo naslednje učinke:

  • prijetne mravljince v nogah in rokah,
  • toploto po celem telesu,
  • lahke noge in roke, sproščene mišice,
  • občutek lahkotnosti, ugodje in veselje,
  • zmanjša se občutljivost za bolečino,
  • zmanjšanje strahu in tesnobe,
  • počasnejši odzivi
  • umirja refleks siljenja na bruhanje, 
  • ohranja zaščitne reflekse.

 Zobozdravstvo v anesteziji omogoča, da začnemo s postopkom zdravljenje pet minut po začetku obravnave. Po končanem zdravljenju pacient še 3—5 minut diha 100 % kisik in lahko po koncu posega brez spremstva ordinacijo zapusti. Sedacija s smejalnim plinom je najbolj varna oblika sedacije, ki se uporablja v zobozdravstvu. Varnost zagotavlja tudi naprava, ki ima vrsto varnostnih merilcev in alarmov. Kontraindikacij ni veliko. Te vrste sedacije na primer ne moremo uporabljati, kadar je nos neprehoden, saj je maska nameščena na nos, skozi katerega se vdihava smejalni plin. Usta morajo biti seveda odprta, da lahko zobozdravnik opravi zobozdravniški poseg. Inhalacijska sedacija je primerna za vse starostne skupine. 

Za zobozdravstvo v anesteziji se odločil tudi Denis Toplak

Denis Toplak je za zdravje svojih zob izbral Center odličnosti za zobozdravstvo in estetiko v Zagrebu. Ključno pri izbiri zobozdravnika za Denisa je bilo tudi to, da lahko storitve opravi v anesteziji oziroma zavestni sedaciji. Zaradi slabih izkušenj z zobozdravniki iz preteklosti mu je ta pristop pomagal, da je storitev opravil brez strahu in nelagodnega občutka.

“Vsem bi priporočil, da izberejo to opcijo. Pet minut po tem ko sem sedel na stol sem se počutil zelo sproščeni in o strahu ne duha ne sluha”.

Naročite se na brezplačni posvet in pregled

Za vse katerih že sama misel o obisku zobozdravnika je mučna in zaradi tega odlašate z obiskom do konca smo pripravili brezplačni posvet. Predstavili vam bomo postopek zobozdravstva v anesteziji, imeli pa boste tudi možnost zadevo preizkusiti in se prepričati ali to zares deluje.

Za več informacij in rezervacijo termina za posvet smo vam na voljo na telefonski številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca s klikom na povezavo: Želim posvet zobozdravstvo v anesteziji