NEVROKIRURGIJA – bolnica Sveta Katarina

Aleksandra Selčan Articles Komentarji so izklopljeni za NEVROKIRURGIJA – bolnica Sveta Katarina

Specialist nevrokirurg – okrepljena ekipa v Specialistični bolnici Sveta Katarina

Doseganje odličnosti na področju zdravstvene oskrbe je osnovna zahteva pri poslovanju Specialistične bolnišnice Sv. Katarina že od samega začetka, ta cilj pa se nenehno uresničuje in potrjuje. Nahaja se v vseh segmentih aktivnosti, ki jih je postopoma vse več. Strokovnost in interdisciplinarnost sta temelja odličnosti, strokovnemu timu vrhunskih specialistov pa sta se pred kratkim pridružila še dva priznana strokovnjaka – nevrokirurga.

V specializirani ambulanti za bolečine v predelu hrbtenice v Specializirani bolnišnici (SB) Sv. Katarina se izvaja edinstven program, ki vključuje celotno diagnostiko ter zdravljenje akutnih in kroničnih bolečin v vseh delih hrbtenice, k vsakemu pacientu pa se pristopa individualno. Če je potrebno, se opravi tudi nevroradiološka diagnostika in/ali minimalno invaziven diagnostični poseg (diagnostična vertebralna intervencija). Tim nevrokirurgov izvaja vse posege, med katere po potrebi spadajo tudi odprte operacije na hrbtenici. Minimalno invazivne posege in operacije na hrbtenici opravljajo vrhunsko usposobljeni nevrokirurgi skupaj s preostalim strokovnim osebjem. Pri svojem delu zdravniki in osebje bolnišnice uporabljajo opremo in inštrumente vodilnih svetovnih proizvajalcev.

Nova člana zdravniškega tima – nevrokirurga

  • dr. Krešimir Rotim, spec. nevrokirurgije, je v nevrokirurgiji več kot 20 let. V znanstveni naziv znanstveni svetnik je bil izbran leta 2011 na znanstvenem področju biomedicine in zdravstva – področje klinične medicinske znanosti. Prof. Rotima in njegovo delovanje še kako dobro poznajo in prepoznavajo pacienti, kolegi ter tudi hrvaški in tuji strokovnjaki s področja nevrokirurgije. Poleg rednega dela v svoji stroki je izredni profesor na Katedri za kirurgijo Medicinske fakultete Univerze v Splitu ter Medicinske fakultete Univerze v Mostarju, je predsednik Združenja nevrokirurgov jugovzhodne Evrope (SeENS), Hrvaškega društva za cerebrovaskularno nevrokirurgijo ter Hrvaškega društva za spinalno kirurgijo. Strokovnemu timu Specialistične bolnišnice Sv. Katarina se je pridružil marca 2016 kot zunanji sodelavec in zdaj bodo lahko v tej ustanovi izvedli tudi zahtevne posege.

nevrokirurg_sveta_katarina

  • dr. Tomislav Sajko, spec. nevrokirurgije, se je pridružil Specialistični bolnišnici Sv. Katarina junija 2016. Z nevrokirurgijo se ukvarja več kot 15 let. Je znanstveni sodelavec Medicinske fakultete Univerze v Zagrebu, od leta 2011 pa tudi višji znanstveni sodelavec na področju biomedicine in zdravstva – področje klinične medicinske znanosti. Poleg nenehnega izobraževanja v tujini je med drugim končal specializacijo na področju nevrokirurškega zdravljenja epilepsije (Epilepsy surgery fellowship) na Kliniki za nevrokirurgijo Univerze v Bonnu. Je eden od utemeljiteljev in tajnik Združenja nevrokirurgov jugovzhodne Evrope (SouthEast Europe Neurosurgical Society – SeENS), član Hrvaškega nevrokirurškega društva, Hrvaškega vertebrološkega društva, Hrvaškega društva za spinalno kirurgijo. Ispit Europskog udruženja neurokirurških društava (EANS) /Udruge Medicinskih specijalista Europe (UEMS), polaže početkom 2010. te je trenutno jedini neurokirurg u Hrvatskoj s tim položenim ispitom.

bannerone_new

Kaj lahko pacient pridobi z obiskom nevrokirurga v bolnici Sv. Katarini?

SB Sv. Katarina danes na področju nevrokirurgije bolnikom zagotavlja celotno oskrbo pri zdravljenju degenerativnih bolezni v ledvenem delu hrbtenice, od minimalno invazivnih posegov do stabilizacijsko instrumentiranih zahtevnih operacijskih posegov. V prihodnjih mesecih načrtujejo širitev seznama operacijskih posegov v smislu operacijskega zdravljenja degenerativnih bolezni vratne hrbtenice ter tudi intrakranialne operacije oz. operacije tumorja na možganih.

Kateri postopki se uporabljajo v nevrokirurgiji?

V SB Sv. Katarina se uporabljajo minimalno invazivni postopki pri zdravljenju degenerativnih bolezni v ledvenem delu hrbtenice: epiduralne steroidne infiltracije (ESI), operacije hernije ledvenega intervertebralnega diska z uporabo operacijskega mikroskopa (mikrodiskektomije), uporaba sistema tubularne retrakcije mišic in operacijskega mikroskopa (metoda MET-RX), operacije lateralne in centralne stenoze spinalnega kanala (interlaminektomija, hemilaminektomija, Youngova laminoplastika, laminektomija) ter operacije zdrsa (listeze) ledvenih vretenc, nestabilnega segmenta ledvenega dela hrbtenice in t. i. sindroma neuspešne operacije ledvične hrbtenice (ang. failed back surgery sydrome), ki se rešujejo s stabilizacijskimi instrumentiranimi operacijskimi tehnikami.

Po čem se zdravljenje bolezni hrbtenice v Sv. Katarini razlikuje od zdravljenja v drugih ustanovah?

Sv. Katarina bolnikom omogoča celotno storitev, od nevrokirurškega/nevrološkega pregleda, nevrofiziološke diagnostike (EMNG), nevroradiološke diagnostike (magnetna resonanca možganov in celotne hrbtenice) do zdravljenja, ki je lahko, odvisno od postavljene diagnoze, konzervativno-fizikalno ali nevrokirurško-operacijsko. Prav dostopnost teh dejavnosti vpliva na to, da je SB Sv. Katarina enkratna v celotni regiji.

Od kod prihajajo pacienti na zdravljenje v Sv. Katarino?

Bolnišnica je članica The Leading Hospitals of the World, s čimer se je vključila v popis redkih evropskih zdravstvenih institucij, ki jim je podeljen ta prestižni certifikat. Certifikat se podeljuje bolnišnicam za njihovo odličnost na različnih področjih dela, predvsem za kakovost storitev, strokovnost kadra idr. To je cenjeno priznanje v tujini, danes pa se v bolnišnici poleg hrvaških državljanov zdravijo tudi pacienti iz ZDA, Kanade, Irske, Francije, Iraka, Libije, Slovenije, BiH, Nemčije in drugih držav, s čimer izrazito postavljamo na mednarodni trg bolnišnico in tudi hrvaško zdravstvo.

Bolnišnica je tudi center odličnosti za športno medicino. V njej se je zdravilo mnogo vrhunskih hrvaških športnikov iz skoraj vseh športov: Marin Čilić, Gari Kasparov, Goran Giriček, Bojan Bogdanović, Mario Mandžukić, Luka Modrić, Ivan Rakitić, Darijo Srna, Mateo Kovačić, Ivica Olić, Niko Kranjčar, Blanka Vlašić, Ivica in Janica Kostelić, Mirko Filipović, Ivano Balić in mnogo drugih. Bolnišnica je uradna zdravstvena ustanova hrvaške nogometne reprezentance, hrvatskog olimpijskog odbora,  ter več velikih hrvaških športnih klubov: NK Hajduk, GNK Dinamo, RNK Split, NK Slavena Belupo, NK Lokomotiva, NK Rijeka, NK Istra 1921, RK Podravka, KHL Medveščak. Zdravniki te zdravstvene ustanove so voditelji ali člani medicinskih timov hrvaškega olimpijskega odbora in mnogo športnih zvez.

Katere lastnosti morajo imeti vrhunski nevrokirurgi in popolna nevrokirurška oskrba in zdravljenje?

Ekipa nevrokirurgov SB Sv. Katarina ponuja objektiven pogled na problematiko bolnika, ki prihaja na zdravljenje, s ciljem postaviti pravo indikacijo za operacijsko zdravljenje, ki je zasnovana na razgovoru z bolnikom (zgodovina bolezni), nevrološkem pregledu, vpogledu in analizi nevrofizioloških in nevroradioloških preiskav ter izboru prave metode nevrokirurškega zdravljenja.

Nevrokirurški tim posveča posebno pozornost podrobnim pojasnilom prednosti in morebitnih zapletov operativnega zdravljenja.

S pomočjo vseh zgoraj navedenih postopkov prihaja do želenih rezultatov pri zdravljenju bolnika v smislu post operativnega poteka brez zapletov in optimalnega okrevanja.

Več o delovanju nevrokiruške ekipe si preberite tukaj ali nas pokličite na 041 440 905.