Kaj je magnetna resonanca?

Aleksandra Selčan Articles Leave a comment  

Slikanje notranjosti telesa z magnetno resonanco (Magnetic Resonance Imaging – MRI) je ena izmed novejših tehnik preiskovanja notranje zgradbe človeškega telesa, predvsem mehkih tkiv, kot so mišice, notranji organi, žile, vezi in živčni sistem, pri kateri se uporabljajo lastnosti magnetnega polja, radijskih valov in računalnika.

Zdravnikom omogoča pogled in predstavo posameznega organa ali celotno telo, odvisno seveda od namena preiskave. Gre za metodo, povezano z magnetnimi lastnostmi nekaterih jeder atomov.MR_svetaKatarina

Prve uspešne poskuse slikanja z magnetno resonanco so opravili v New Yorku leta 1973, kar je hitro vzbudilo zanimanje po vsem svetu. Ker pa izvajanje slikanja z magnetno resonanco zahteva napredno tehnologijo in usposobljeno osebje je mogoče dobro preiskavo opraviti v redkih klinikah.

Kaj odkriva magnetna resonanca?

Magnetna resonanca deluje brez rentgenskih žarkov, dosedanje preiskave pa niso pokazale škodljivih vplivov na človeški organizem, zato je primerna tudi za pogoste preglede v kratkem obdobju.

Napravo se uporablja za odkrivanje številnih bolezni in je ena izmed temeljnih izbir v onkološki diagnostiki.  Poleg odkrivanja rakavih obolenj je eno od najpomembnejših preiskovanj tudi pregledovanje živčnega sistema, saj dopušča najnatančnejši vpogled v razvejenost medsebojnih povezav v možganih in pregled hrbtnega mozga.

Funkcijsko slikanje možganov je pri nas že precej razvito, ni več le raziskovalna metoda, temveč je lahko tudi pomemben pripomoček pri načrtovanju nevrokirurških posegov pri operativni odstranitvi možganskih tumorjev.

Novejše  preiskave so v pomoč pri otrocih z vedenjskimi motnjami. Pri nekaterih odraslih pa naj bi nevrološka magnetna resonanca pokazala več vrst možganskih bolezni, kot sta parkinsonova in alzheimerjeva.

Kako poteka preiskava?

Polurna preiskava se navadno opravlja v posebnem preiskovalnem prostoru. Bolnik leži oblečen na preiskovalni mizi v nekakšnem tunelu, v katerem mora biti med slikanjem popolnoma pri miru, saj premiki pokvarijo sliko ali povsem onemogočijo pregled.

Da se počuti bolj varno, je med preiskavo s pomočjo videokamere in mikrofona ves čas v povezavi z medicinskim osebjem, čeprav je postopek popolnoma neboleč in nenevaren. Bolniki, ki imajo strah pred zaprtim prostorom (klavstrofobijo), se lahko o tej težavi prej pogovorijo s svojim zdravnikom, ki jim nato na primer predpiše pomirjevalno sredstvo. Posebnih priprav na preiskavo ni.

Pa vendar je treba pred preiskavo z magnetno resonanco upoštevati nekaj pravil. Pomembno je, da zdravnika ali radiološkega inženirja pred pregledom obvestite o morebitnih kovinskih predmetih v organizmu ali nosečnosti. Bolnik namreč v ali na sebi ne sme imeti nobenega kovinskega predmeta, kot so zobne proteze, ure, zapestnice, uhani, očala, saj lahko ti vplivajo na magnetno valovanje in tako popačijo magnetno polje, s pomočjo katerega se preiskuje tkivo. Povzročijo lahko namreč prekomerno pregrevanje in posledično celo poškodujejo bolnika oziroma onemogočijo slikanje predela telesa v bližini kovine.

V Specialni bolnici Sveta Katarina je bilo opravljeno že več kot 13.000 MR preiskav.

MR_SV.KATARINA

Več o storitvah Specialne bolnice Sveta Katarina si lahko preberete na povezavi: http://spletna-klinika.si/ortopedija/ponudba/ ali nas pokličete na telefonsko številko 041 440 905.