Hernija diska – zdravljenje z minimalno invazivno DiscoGel metodo

Aleksandra Selčan Articles Komentarji so izklopljeni za Hernija diska – zdravljenje z minimalno invazivno DiscoGel metodo

hernija-diska

Ko uščipne v križu!

Če statistični podatki veljajo, tudi vi spadate med veliko večino ljudi, ki jih je vsaj enkrat v življenju uščipnilo v križu, kot temu pravimo v pogovornem jeziku. Bolečina lahko traja le hip, več dni ali celo tednov, pri nekaterih ljudeh pa se sprevrže v kronično.

Kaj je hernija?

Hernija disca je degenerativni proces v hrbtenici. Medvretenčna ploščica je blažilnik med dvema vretencema in hkrati največja neožiljena struktura v telesu, ki je podvržena zgodnjim obrabnim degenerativnim spremembam. Ena od posledic degenerativnih sprememb je hernija diska, ki pomeni izbočenje medvretenčne ploščice, navadno v smeri poteka živcev. Posledica hernije diska je bolečina v križu in/ali bolečina v nogi.

Degenerativne spremembe z leti pripravljajo teren in okoliščine, v katerih pride do hernije medvretenčne ploščice. To se najpogosteje zgodi v trenutku, navadno zjutraj, ko je ploščica hidrirana – čez dan namreč vsebnost vode v ploščici pada. Ko je vsebnost vode največja, je največja tudi verjetnost, da pride do izbočenja ploščice. Pogoji za to se ustvarjajo leta. Medvretenčna ploščica je posledica fisur ali razpok v vezivnem obroču, skozi katerega potem pride do izbočenja jedra, čemur pravimo hernija diska.

spinalna_kirurgija_slika

Hernija se najpogosteje razvije v ledvenem predelu, kar pravzaprav ne preseneča, saj je ta del hrbtenice najbolj gibljiv in tudi najbolj obremenjen. Kar devetdeset odstotkov bolnikov ima hernijo diska v tem predelu, slabih deset odstotkov na vratni hrbtenici, samo odstotek pa na drugih predelih hrbtenice. Hernija diska najpogosteje prizadene ljudi v starosti od trideset do petdeset let, včasih pa doleti tudi otroke. Izvirni problem za tovrstne težave je pokončna hoja in neprilagojenost velike, neožiljene strukture, ki se mora več desetletij upirati različnim obremenitvam.

Bolečina je eden od ključnih znakov hernije diska. Lahko je zelo močna, vendar zgolj na osnovi nje ne moremo z gotovostjo trditi, da gre za hernijo diska.

Hernija diska je pogosti vzrok bolečin v hrbtenici in okončinah. V kolikor konzervativno zdravljenje ne pripelje do poboljšanja, se uporabljajo nove minimalno invazivne terapijske procedure, ki so manj invazivne od kirurških metod, imenujejo pa se vertebralne intervencije.

DiscoGel® metoda – minimalno invazivna metoda

Ena od teh metod, ki jih uporabljajo v Specialni Bolnici Sveta Katarina, je perkutana intradiskalna nukleoliza z uporabo DiscoGel®-a, medicinskega izdelka za zdravljenje hernije diska cervikalne, torakalne in lumbalne hrbtenice. DiscoGel® je sterilna viskozna raztopina, ki vsebuje etanol, derivat celuloze in volfram – radio-neprozirni element. Aplicira se s pomočjo tanke igle z precizno RTG kontrolo vbrizgavanja z blago sedacijo in brez potrebe za splošno anestezijo. Med tem posegom obstaja možnost uporabe na več iv. diskov. Zdravljenje je ambulantno, izvaja se v operacijski dvorani, ki je opremljena za radiologijo in kirurgijo pod aseptičnimi pogoji, poseg pa izvaja specialno educirani zdravnik. Pacient odhaja domov 1-2 uri po posegu, brez potrebe za ležanjem v bolnišnici. Poseg se izvaja brez poškodovanja mišic in okolnih struktur, ni operativnega reza, niti brazgotine, ter je okrevanje hitrejše, zdravljenje pa ima manj tveganja glede na operacijsko zdravljenje. S posegom se ne izkrivlja stabilnost hrbtenice in se obdrži možnost izvajanja klasične operacije vprimeru potrebe. V pazljivo izbrani skupini, značilno izboljšanje po perkutani uporabi DiscoGel®-a, pričakuje se pri 70% pacientov.

hernija-discogel

Prednosti uporabe DiscoGel®:

  • Neboleč poseg ob lokalni anesteziji.
  • Poseg se izvaja ambulantno, ni potrebe za ležanjem v bolnišnici
  • Zdravnik uporablja gel skozi kožo s tanko iglo ob precizni RTG kontroli vbrizgavanja
  • Možnost uporabe na več diskov na enkrat
  • Zdravljenje vratne (cervikalne), prsne (torakalne) ali ledvene (lumbalne) hernije diska
  • Pacient odhaja domov 1-2 uri po proceduri in se rešuje dolgotrajnih neugodnih bolečin
  • Brez operativnega reza, brez brazgotine, brez poškodovanja mišic in okolnih struktur
  • Hitrejše okrevanje in manj tveganja glede na klasično operacijo
  • Ne izkrivlja stabilnost hrbtenice
  • Finančno ugodnejša rešitev od klasične operacij

 

Izkušnja pacientke zdravljene hernije disca torakalne hrbtenice z DiscoGel metodo:

“Spoštovani zdravnik,

Minilo je skoraj 6 tednov od našega DiscoGel posega.

Prva dva dni sem morala jemati tudi do 4 tramadol tablete insem imela probleme s tem, kateri položaj mi je dober za spanje (v glavnem sem lahko le sedela v postelji). Po tistem je okrevanje potekalo brez kakršnihkoli problemov. Občasno sem čutila neka dogajanja toda ne boleča. Po dveh tednih sem občutila izboljšanje v torakalnem delu hrbtenice, ki mi je ne glede na vse muke v vratnem in ledvenem delu vseeno bil najbolj neugoden. Torej, definitivno menim, da mi je DiscoGel poseg izboljšal vsakdanje aktivnosti glede nenehne tope bolečine in nelagodja. Resnično sem vesela, da sem se odločila na to novo metodo (moram priznati, da tokrat nisem nič raziskovala in da sem prišla na prepad, misleč da bo to nekaj tipa anestezije živca:-) V vsakem primeru prva dva dela hrbtenice sta odlično popravljena, ostaja le še ledveni del, ki ga trenutno ne čutim kot problematičnega.

Želim se zahvaliti Vam in Vašem timu na uspešnih operacijah in odličnem postoperativnem tretmaju v kliniki, na kvaliteti in profesionalizmu. Iz srca se Vam zahvaljujem za bistveno izboljšanje kvalitete življenja!

Želim Vam vse najboljše, veliko uspeha in zadovoljstva pri nadaljnjem delu,

Lep pozdrav in še enkrat veliko HVALA!

V.C.

Za vse dodatne informacije o postopku zdravljena hernije diska po metodi DisoGel ali naročanje na pregled in posvet pri specialistu smo vam na voljo ne telefonski številki 041 440 905 ali preko kontaktnega obrazca http://spletna-klinika.si/ortopedija/kontakt/