Zobni aparat

 

Fiksni zobni aparatEstetski zobni aparatLingvalni zobni aparatInvisalignRetencijaOrtodont naročanje

Fiksni zobni aparat – zvezdice

Starostne meje za ortodontsko zdravljenje in nošenje fiksnih ortodontskih aparatov NI. Kandidati so osebe, ki imajo zdrave zobe niso pa zadovoljne z njihovo postavitvijo oziroma imajo nepravilen ugriz. Se pa za fiksni klasični kovinski zobni aparat z zvezdicami odločajo predvsem otroci in mladostniki katerih anomalije niso težkega značaja medtem ko se za samozaklepno tehniko odločajo predvsem starejši pacienti iz razloga, ker so terapije s samozaklepnimi sistemi krajše in zahtevajo manj obiskov ter so primerne tudi za težje anomalije nepravilne postavitev zob in nepravilnega ugriza.

Samozaklepni zobni aparat – zvezdice

Veliko bolje, bolj moderno in zagotovo bolj udobno za paciente je varianta z self-ligiranimi nosilci. Pri teh ključavnicah ni težav z sluznico in jo ne draži “streak” ali gumjastih ligatur katere zadržujejo ostanke hrane in jih je težko pravilno čistiti kot žični lok, ki ima režo za pridržanje klipov ali “vratc”, ki odpira in zapira. Zobni aparati – samozaklepni sistem so sestavljeni iz nosilcev in žic, ki jih povezuje. Nosilci so elementi, ki se prilepijo na zobe, žice pa proizvajajo ortodontsko silo in potiskajo zobe v željeni položaj.

Zakaj izbrati samozaklepni zobni aparat?

Samozaklepni zobni aparatzvezdice so metalni in so boljši od konvencionalnih iz razlogov:

 • lažja higiena,
 • terapija je znatno krajša,
 • potrebnih je manj kontrolnih pregledov,
 • natančnejši izid zdravljenja,
 • minimalno nelagodje tekom nošenja aparata.

Zaradi svoje mehanske lastnosti zobni aparat s samozaklepno tehniko zvezdic – ključavnic zmanjšujejo število obiskov v ordinaciji in skrajša celotno dolžino zdravljenja. Razen teh osnovnih delitev klasične in samoligirne ključavnice, seveda obstaja delitev med kovinske in estetske ključavnice ter na jezične, ki se vežejo na notranjo “jezično” površino zoba in so zato popolnoma nevidni.

Želim aktualno ponudbo

Samozaklepni zobni aparati so primerni za odrasle in mladostnike s stalnim zobovjem. so idealna rešitev za osebe, ki se soočajo z nepravilnim položajem zob v čeljusti ali nepravilnim ugrizom.

Ne pozabite, ortodontski aparati niso več samo za otroke, to kar boste prejeli z ortodontskim zdravljenjem, je lep nasmeh in samozavest, večjo harmonijo obraza. Ortodontsko zdravljenje je za veliko naših pacientov med 30 in 40 letom resnično neprecenljivo. Damon zobni aparati – najboljši izbor samozaklepnih nosilcev po mnenju stroke in pacientov.

Fiksni prozorni zobni aparat

Zobni aparati zadnjih nekaj let niso več rezervirani samo za otroke, ampak se za ortodontsko zdravljenje odloča vedno več odraslih. Iz tega razloga se je zgodil tudi preboj v svetu orodontije in videza zobnih aparatov, ki so postali vse manj vidini. Najbolj pogosta izbira starejših od 30 let je estetski zobni aparat s prozornimi nosilci- žabicami in belimi žičkami.

V našem Centru odličnosti za ortodontijo nudimo več vrst fiksnih prozornih zobnih aparatov.

Fiksni samozaklepni nevidni zobni aparat

Oseba, ki se odloči za fiksni zobni aparat si želi imeti popolni nasmeh in zdrave zobe. Do sedaj bila pot do popolnega nasmeha s polnimi usti kovine, naporna in dolgotrajna. Danes pa obstaja možnost, da izberete bližnjico in z izbiro samozaklepnega nevidnega zobnega aparata nove generacije je lahko pot do popolnega nasmeha in zdravih zob bodj estetska, hitrejša, udobnejša in zahteva manj obiskov pri ortodontu.

Samozaklepni nevidni zobni aparat je peta generacija zobnih aparatov. Gre za najmodernejše tehnike zobnih aparatov, ki zagotavljajo hitrejše zdravljenje in manj kontrolnih pregledov. Nosilci – žabice niso več kovinske ampak so izdelane iz prozornih keramičnih materialov. Ti materiali nimajo samo estetske prednosti ampak so za uporabnika tudi udobnejši.

Damon fiksni nevidni zobni aparat

Nova generacije Damon je revolucija v ortodontiji, Sistem Damon omogoča hitrejše terapije, brez bolečin, manj kontrolnih obiskov pri ortodontu in odlične rezultate.

Z Damon sistemom vam zagotavljamo:

 •     vrhunska estetika
 •     najnovejša tehnologija
 •     najhitrejše ortodontsko zdravljenje
 •     minimalni kontrolni obiski
 •     brez puljenja zob
 •     brez bolečin
 •     odlični rezultati
 •     izboljšanje videza celega obraza
 •    Ocenjen z oceno ODLIČNO

Damon zobni aparat je trenutno najboljše, kar lahko sodobna ortodontija ponudi. Fiksni zobni aparat z Damon oporniki zagotavlja pacientom bistveno več kot le ravne zobe. Premik zob je hitrejši in ortodontsko zdravljenje je krajše zaradi manjšega trenja med žicami lokov in nosilci.

Fiksni estetski zobni aparat je primeren za odrasle in mladostnike s stalnim zobovjem. so idealna rešitev za osebe, ki se soočajo z nepravilnim položajem zob v čeljusti ali nepravilnim ugrizom

Želim aktualno ponudbo

To kar boste prejeli z ortodontskim zdravljenjem tudi po 30 letu starosti, je lep nasmeh in samozavest, večjo harmonijo obraza. Ortodontsko zdravljenje je za veliko naših pacientov med 30 in 40 letom resnično neprecenljivo saj se jim uresničijo dolgoletne želje po popolnem nasmehu.

Lingvalni zobni aparat – skriti zobni aparat

Lingvalni zobni aparati so fiksni zobni aparati z zvezdicami, pri katerih so nosilci nameščeni na notranji površini zob, z razliko od klasičnih fiksnih aparatov, katerih nosilci so pritrjeni na zunanjo stran zob. Tako so lingvalni zobni aparati praktično nevidni. To je posebej pomembno za vas in  če ste v vsakodnevnem stiku z ljudmi, sodelavci, strankami in želite nevidno popravilo položaja zob in ugriza, je lingvalni zobni aparat odlična rešitev za vas.

Lingvalna tehnika je tehnika fiksnega zobnega aparata, kjer je le ta nameščen na notranji (lingvalni – jezični) strani  zob in je zato praktično neviden.To pa je tudi edina prednost lingvalnega zobnega aparata, ki pa seveda za pacienta ni zanemarljiva. Imajo pa takšni aparati kar dosti pomanjkljivosti in se zato v praksi te terapije ne izvajajo pogosto. Čeprav je lingvalna tehnika aparata nevidna, je za pacienta zelo neprijetna, saj zaradi svojega položaja posega v prostor naravnega gibanja jezika, kar utegne biti nekomu zelo moteče.

Zanima me brezplačni pregled in posvet

Namestitev lingvalnega oz skritega zobnega aparata je zahtevnejša in zato tudi dražja od klasičnih metod. V grobem lahko lingvalno tehniko  razdelimo v dve večji skupini.  Prva kontrolira položaj zob v vseh treh dimenzijah in je potrebna za obravnavo zahtevnejših primerov, medtem ko druga, enostavnejša in večkrat uporabljana, premika zobe le v dveh dimenzijah. Kljub temu lahko pri manj zahtevnih primerih tudi s to tehniko dosežemo zadovoljive rezultate ortodontskega zdravljenja.

Lingvalni zobni aparat

Lingvalni zobni aparat je primeren za osebe, ki želijo nevidno popraviti nepravilen položaj zob in ugriz, saj se aparata v ustnih praktično ne opazi.

INVISALIGN nevidni zobni aparat ki si ga vsi želimo!

Predstavljamo Invisalign, pravo inovacijo  v ortodontiji!

Pri Invisalign zobnem aparatu in terapiji se namesto fiksnih “zvezdic” in lokov  uporablja zaporedje prozornih plastičnih opornic ali “alignerjev”,  ki so skoraj neopazni, med jedjo jih lahko snamete, čiščenje zob pa je bistveno lažje.

V zadnjem času so zelo popularni tako imenovani nevidni zobni aparati. Pri teh aparatih gre premikanje zob v želeni položaj s termoplastičnimi folijami. Princip delovanja ni nobena novost in jo ortodonti uporabljamo že desetletja, vendar pa je do sedaj bil namenjen le manjšim premikom zob ob koncu ortodontskega zdravljenja v smislu doseganja idealne postavitve zob po končanem ortodontskem zdravljenju oziroma uporabi fiksnega ortodontskega aparata. V moderni ortodontiji pa je sedaj mogoče celotno zdravljenje opraviti z nevidnimi zobnimi aparati Invisalign.

Nevidi zobni aparat Invisalign terapija

Najprej naredimo načrt ortodontskega zdravljenja in odtis zobovja. S pomočjo rentgenskih posnetkov ter CAD-CAM računalniške tehnologije Invisalign izdelamo zaporedje prozornih plastičnih opornic – alignerjev. Prva opornica je enaka trenutni postavitvi vaših zob, vsaka naslednja opornica pa je oblikovana tako, da nežno pritiska na zobe in postopoma spreminja njihov položaj. Opornice menjate vsak teden ali dva. Število opornic je odvisno od zahtevnosti premikov –  v povprečju pa gre za 20 do 30 opornic.

Invisalign zobni aparat

 

 

 

 

 

 

 

Prednosti Invisalign terapije

Opornice so snemljive, 

Omogočena lažja higiena,

Manjša sila in minimalno nelagodje,

Primerni tudi za bolnike s paradontozo,

Aparat je izdelan iz nealergena plastična masa,

Krajši čas terapije in manj kontrolnih pregledov.

Ortodonta boste v času terapije z Invisalign zobnim aparatom obiskovali enkrat na 6-8 tednov. Čas zdravljenja je v povprečju 9-15 mesecev in povprečno število alignerjev med zdravljenjem je 18-30, vendar se to razlikuje od primera do primera.Invisalign_aligner

Invisalign je primeren za odrasle osebe ter najstnike, starejše od 13 let, kajti deluje samo, ko so nam že izrasli stalni kočniki. Invisalign najbolje deluje pri lažjih in zmernih nepravilnostih zobnega loka. Pri večjih nepravilnostih  obstaja možnost, da bi poleg Invisalign opornic potrebovali še kakšno dodatno terapijo z zvezdicami oz bracketi, ki se jih pritrdi le na določen zob, ali pa gumbe in elastike ali kakšno drugo preprosto terapijo, ki jo lahko izvajamo skupaj z Invisalignom.

 

Kako obdržati zobe na »pravem« mestu po ortodontskem zdravljenju?

Čestitamo! Uspešno ste zaključili ortodontsko terapijo in za vami je obdobje, ko ste imeli na zobeh pritrjene nosilce in žičke, ko ste morali redno obiskovati ortodonta in se držati pravil čiščenja vaših zob in zobnega aparat. Vse to je bilo vredno vašega časa in truda ki ste ga vložili. Danes se lahko popolnoma sproščeno nasmejite in svojega popolnega nasmeha se v ogledalu po vsej verjetnosti kar ne morete nagledati.

Seveda pa si želite, da bo vaš nasmeh popoln za vedno. Torej je po ortodontskem zdravljenju in ko končno odstranite zobni aparat potrebno obdržati zobe na svoji poziciji.

Retencija – obvezno!

Odstranili ste zobni aparat in vaši zobje so svobodni, v nekem svojem smislu. Ortodontsko zdravljenje je končano in ne potrebujete več zobnega aparata za izboljšanje vašega nasmeha, potrebujete pa reteiner, da bi pridobljeni nasmeh tudi obdržali. Morda niste ravno navdušeni, da morate po vsem tem času, ko ste nosili zobni aparat sedaj nositi še reteiner, ampak to je najbolj pomemben del celotne ortodontske terapije. Dobra stran retencije je, da vam reteinerja ni potrebno nositi cel dan saj so reteirnerji snemljivi. Reteiner v kolikor ga boste uporabljali redno in skladno z navodili ortodonta je odlični pripomoček s katerim obdržimo vaše zobe ravne in na poziciji, tako kot morajo biti.

Ne ignorirajte sprememb!

V primeru, da se vam po odstranitvi zobnega aparata zobje iz neznanega razloga začnejo pomikati, tega ne ignorirajte. Nemudoma, ko opazite kakršnekoli spremembe pozicije vaših zob se naročite na kontrolni pregled pri ortodontu, saj je to lahko znak da je nekaj narobe. In v kolikor boste reagirali pravočasno lahko situacijo ocenimo in problem rešimo še predno povzroči morebitno škodo. To storite tudi če ste v dvomih glede stanja vaših zob ali pa se vam samo dozdeva, da so se zobje premaknili. V vsakem primeru vas bomo sprejeli na kontrolni pregled in ocenili situacijo.

Končni rezultat

Porabili ste veliko denarja in časa, da bi vaš nasmeh postal popoln kot ste si vedno želeli, zato upoštevajte kar smo vam povedali po končani ortodontski terapiji, držite se navodil ortodonta, poskrbite za pravilno in redno higieno vaših zob in se redno naročajte na kontrolne preglede pri ortodontu in zobozdravniku. Vaša nagrada za vse to pa bodo popolni, močni, zdravi in lepi zobje.

Pregled na napotnico ali samoplačniško

V Centru odličnosti za ortodontijo otrokom, mladostnikom in odraslim nudimo možnost prvega brezplačnega pregleda in posveta pri ortodontu. Na pregled pri ortodontu se lahko naročite tukaj, že danes, brez čakalne dobe in nepotrebnega pošiljanja napotnic iz ene ambulante v drugo ambulanto. Za paciente z napotnico vprašajte o možnostih povračila stroškov ortodontskega zdravljenja znotraj EU in podali vam bomo vse potrebne informacije.

Prvi pregled pri ortodontu obravnava vprašanje ortodontskega zdravljenja in takrat se naredi se klinični pregled. Najpogosteje se takoj po pregledu vzamejo tudi odtisi in fotografira se pacienta (Intraoralno in extraoralno).

Želim brezplačni pregled in posvet

Ortodontija pa že dolgo ni več namenjena samo otrokom, saj je z razvojem sodobnih in estetskih ortodontskih aparatov večino nepravilnosti mogoče uspešno zdraviti tudi v odraslem obdobju, celo v pozni starosti. Poleg lepega nasmeha, pravilno postavljeni zobje omogočajo boljšo ustno higieno, manjšo obrabo zob, dolgoročno obstojnost, zaščito ter popoln in natančen odnos z drugimi zobmi.

Ortodont vam bo pomagal pri oblikovanju ustreznega koncepta zdravljenja ter izbiri ustreznega zobnega aparata. Po analizi vseh diagnostičnih pripomočkov in zbranih podatkov, skupaj z vami izberemo individualen načrt. Načrt vključuje stopnje in  metode zdravljenja ter določa vrsto zobnega aparata.

Pri izbiri zobnega aparata je dobro upoštevati mnenje ortodonta. Ortodont bo za vas izbral tehniko s katero bosta glede na vašo anomalijo dosegla dobre in pričakovane rezultate. Specializirani smo za vse tehnike zobnih aparatov vključno z modernimi nevidnimi tehnikami kot sta Invisalign in lingvalni zobni aparat.

Starostne meje za ortodontsko zdravljenje in nošenje fiksnih ortodontskih aparatov ni. Ravni in lepi zobje so tisto, kar si želite, in naloga ortodonta je, da vam pomaga to doseči.

Naročite se na pregled že danes s klicem na številko 041 440 905 ali preko spletnega obrazca:Naročilo na pregled

 

Rezervirajte si termin za brezplačni pregled in posvet s klikom na spodnjo povezavo:

 Želim termin za brezplačni pregled in posvet pri ortodontu

V obdobju od 2016 smo namestili več kot 1000 zobnih aparatov in uspešno zaključili več kot 850 ortodontskih terapij