Križni griz

Aleksandra Selčan Neuvrščeni Leave a comment  

Križni griz je nepravilni griz, ki se razvije v sprednjem ali v zadnjem predelu ust. Križni griz lahko povzroči nepravilno žvečenje, asimetrijo obraza, obrabo zob, težave v čeljustnem sklepu. Zdravimo ga s fiksnim zobnim aparatom. Za hitrejši potek zdravljenja se predlaga samozaklepni zobni aparat.

križni griz

Križni griz je nepravilen odnos med zobmi in se uvršča med ortodontske nepravilnosti. Je posledica spremenjenega odnosa med zgornjo in spodnjo čeljustjo, pri čemer so zobje na eni strani pomaknjeni bolj proti licu, na drugi strani pa bolj proti jeziku.

Križni griz je lahko eno ali obojestranski

To pomeni, da je lahko prisoten zadaj ali spredaj. O sprednjem križnem grozu govorimo kadar spodnji sekalci pokrivajo zgornje in ne obratno, kot bi moralo biti. Lahko gre za dva zoba, nekaj zob ali vse zobe. Ko govorimo o škarjastem grizu, govorimo o obliki križnega griza, ko zgornji zobje grizejo ob spodnje zobe in ne na njih, kot bi morali.

Vzrokov za nastanek križnega griza je več. Najpogostejši vzroka ni, lahko pa je križni griz deden, nastane kot posedica nenormalno ali zapoznelo izrastlih stalnih zob, sesanje prsta in dihanje na usta.

Kako zdravimo križni griz?

Nepravilni križni griz zdravimo z fiksnimi zobnimi aparati. Moderna ortodontijo nam ponuja hitrejše in neboleče rešitve s samozaklepnimi sistemi. Pri anomalijah nepravilnega ugriza z samozaklepnim sistemom Damon dosegamo odlične rezultate v krajšem času in brez potrebe po kirurških posegih kot je prerez neba.

Samozaklepni sistem Damon nudi ortodontu in pacinetu 3 stopenjski pristop, ki znatno pospeši zdravljenje. Samozaklepni noslici – zvezdice delujejo brez gumic in kovinskih vezic kar za pacineta pomeni zdravljenje brez neugodnega zategovanja. Spominske žice so tehnološko dovršene v smislu, da zobe pomikajo hitreje in zahtevajo manj nastavitev – kontrolnih pregledov. Klinično dokazan pristop zahteva manj obiskov, terapije brez bolečin in nepotrebnega puljenja zob.

Posledice križnega griza

Pri otrocih s križnim grizom se lahko pojavi neenakomeren razvoj čeljusti, težave s čeljustnimi sklepi in obrazna asimetrija. Križni griz lahko povzroči povečano obrabo vaših zob. Zobje se lahko neenakomerno obrabljajo in postanejo občutljivi na temperaturne spremembe. Med žvečenjem se lahko zelo pogosto ugriznete, pojavijo se lahko bolečine v čeljusti in čeljustnih sklepih.

Odpravite nepravilni griz – Naročite se na posvet pri ortodontu

Mesec Nepravilnega griza! Preverite kakšen je vaš griz tako da se prijavite na brezplačni pregled in posvet v Center odličnosti za ortodontij v Zagrebu in do 31.10.2019 ujamete do 40% popusta na zobne aparate.

Pokličite 041 440 905 za več informacij ali nam pišite preko spletnega obrazca na povezavi: ŽELIM BREZPLAČNI PREGLED IN POSVET