Operacija oči

Vgradnja lečSiva mrenaKeratokonusEstetikaOčesne bolezniPregledi

Vgradnja leč

Laserska odprava dioptrije ni primerna za vse težave z vidom in za vsakogar. Za osebe starejše od 45 let in za tiste z dioptrijo višjo od -6 pride v poštev vse bolj priljubljena vgradnja očesne leče, ki bo za vedno rešila vaše težave.

V polikliniki Bilić Vision imajo z vgradnjo intraokularnih leč več kot 20 let izkušenj, zato lahko zatrdijo, da je takšna operacija varna in uspešna. So ena od vodilnih očesnih zdravstvenih ustanov, kar lahko potrdijo številni zadovoljni pacienti.

vgradnja_lecČe imate zelo visoko dioptrijo, potem je bržkone vaše prvo jutranje opravilo iskanje očal. Za lasersko odpravo niste bili primer kandidat-ka in ste po vsej verjetnosti že opustili misel, da se boste dioptrije in pripomočkov lahko za vedno rešili. Vendar obstaja rešitev tudi za vas. Za osebe pri katerih so ugotovljene kontraindikacije za lasersko odpravo dioptrije je vgradnja fakične intraokularne leče ( phakic IOL) idealna rešitev s katero se trajno rešite visokih dioptrij in astigmatizma in s tem ste rešeni tudi prvega jutranjega opravila, iskanja očal.

Medicinska študija iz leta 2010 je pokazala, da za dioptrije med -6,00 in -10,00 metoda Lasik in vgradnja fakične IOL leče zagotavlja identično verjetnost da ima oseba, ki se odloči za tovrsten poseg 100% vidno ostrino.  Prav tako je študija pokazala, da so osebe, ki so opravile poseg vgradnje fakične IOL leče imele boljšo kontrastno občutljivost in so bili bolj zadovoljni z rezultatom posega od tistih, ki so se odločili za LASIK metodo.

IOL leča

Intraokularna leča Verisyse Fakične in intraokularne leče (fakične IOL) so alternativa LASIK in PRK laserskim posegom za koregiranje srednjih do visokih kratkovidnosti, daljnovidnosti in astigmatizma. V določenih primerih daje ta metoda boljše in predvidlivejše rezultate od laserskih metod.

lensFakične IOL leče so prozorne leče, ki se kirurško vstavijo med roženico in šarenico brez da se odstrani vaša naravna leča. S tem posegom se pacinetu omogočimo naravno prilagoditev očesa na kratke razdalje vida z popolno korekcijo vidne ostrine na daljavo. Popolni vid se doseže zaradi možnosti fokusiranja svetlobe na očesnem ozadju, ki ga omogočajo IOL leče.

Vgradnja fakične IOL leče korigira vid na podoben način kot običajna kontaktna leča s to razliko, da je IOL vgrajena v oko. Zato jim tudi rečemo implantatne kontaktne leče. Druga pomembna razlika je, da po vgradnji implantante leče pacinet nima občutka, da ima nekaj v očesu. V Poliklinki Bilić vision  uporabljajo le najkakovostnejše znotrajočesne leče.

Operacijski poseg z vstavitvijo IOL leče

Pred posegom najprej opravite obsežnejši pregled oči, ki vključuje pregled očesnega ozadja ter izvedbo meritev potrebnih za izbiro in vstavitev IOL leče. Ob tem pregledu tudi izključimo navzočnost morebitnih obolenj ali sprememb na očesu, pri katerih vstavitev IOL leče ni priporočljiva.

Poseg vstavitve IOL leče izvedemo ambulantno, v lokalni anesteziji, postopek traja približno 20 do 30 minut in je popolnoma neboleč. Najprej poseg opravimo na enem očesu, dva tedna kasneje pa še na drugem. Skozi nekaj milimetrov širok rez v sprednjem delu očesa v oko vstavimo umetno lečo. Pri vstavitvi IOL leče v nasprotju z laserskim posegom ne preoblikujemo roženice niti ne odstranimo naravne leče. Po operaciji boste dobili vsa potrebna zdravila in navodila za nego na domu.

Po posegu vstavitve IOL leče

Okrevanje po takšnem posegu je hitro, vid je praviloma že naslednji dan povsem normalen. Vseeno se je prve dni po posegu treba izogniti daljšemu branju, delu z računalnikom in gledanju televizije. Možno je, da boste prehodno nekoliko bolj občutljivi za močno svetlobo, lahko se pojavi bleščanje, operirano oko je lahko bolj solzno kot običajno. Prvi kontrolni pregled običajno opravimo dan po posegu, kasneje sledita še en ali dva v razmiku dveh do treh tednov. Kontrolne preglede prilagodimo vedno tako, da lahko skrbno sledimo poteku vašega okrevanja, kar zagotavlja varnost in optimalen končni rezultat odprave dioptrije.


24h-glaukom Operacija je hitra in popolnoma neboleča. Očala in leče boste lahko za vedno odvrgli in vaše življenje bo lažje, kvalitetnejše in počutili se boste svobodno. IOL leča se lahko odstrani v kolikor se pokaže potreba za menjavo.

Torej, gre za poseg, ki je  reverzibilen in zato idealen za pacinete, ki dioptrije ne morejo koregirati na drug način. 

Pri vgradnji leč v Polikliniki Bilić Vision uporabljajo najsodobnejšo metodo ultrazvočne operacije “clear lens extraction”, ki jo izvajajo le svetovne najuglednejše očesne klinike.

 

Pogosta vprašanja in odgovori

Kaj če moje oko znotraj očesne leče ne bo dobro prenašalo?

Leče so izdelane iz istega materiala kot tiste, ki se vstavljajo v oko pri operacijah sive mrene, kjer se uporabljajo že več kot 50 let. Dokazano je, da tega materiala oko ne zavrača in da takšna leča zagotavlja doživljensko dober vid. Možno je sicer, da v starosti pride do zamotnitve vaše naravne očesne leče zaradi razvoja sive mrene. V tem primeru se znotrajočesna kontaktna leča odstrani skupaj z naravno lečo pri operaciji sive mrene.

Kaj, če bo šlo kaj narobe?

Strah pred vsakim operativnim posegom je nekaj povsem običajnega in normalnega. Najlažje se ga pacient otrese s tem ko pridobi čim več informacij o predlaganem posegu ter se seznani z izkušnjami drugih pacientov, ki so tak poseg že prestali. Zelo pomembno je tudi zaupanje v kirurga in tehniko ter osebni stik z zdravnikom, ki bo izvedel poseg. Dolgoletne izkušnje ter strokovnost zdravnikov, vrhunska opremljenost in mednarodna akreditacija našega centra je tisto, kar zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti vsakega posega.

Ali je operacija vstavljanja očesne leče boleč poseg?

Ne. Ta operacija je povsem neboleč poseg, ki ga opravimo v lokalni anesteziji.

Ali vstavljena očesna leča spremeni izgled očesa?

Ne, oko po vstavitvi znotrajočesne leče izgleda povsem naravno. Znotrajočesna leča leži v sprednjem očesnem prekatu tik za šarenico in je položena na naravno očesno lečo. S prostim očesom jo zelo težko opazimo, tudi če oko pogledamo zelo od blizu.

V Spletni kliniki smo vam skupaj z ekipo zdravnikov Poliklnike Blić vision v prvih dneh po posegu telefonsko dosegljivi 24 ur na dan, vse dni v mesecu. To se nam zdi še zelo pomembno, saj vam kot pacientu daje občutek varnosti in pomirja.

Siva mrena ali katarakta

Se vam zdi, da na svet gledate skozi siva in zamegljena očala? Niste prepričani, ali je zunaj pomlad ali pa deževen, jesenski dan? Obrisi obrazov vaših najbližjih so motni? In na koncu, statistično ste starejši od 60 let? Skoraj prepričani smo, da imate sivo mreno ali katarakto.vid-z-ocesno-mreno

Siva mrena ali Katarakta je zamotnitev očesne leče. S staranjem se v očesni leči upočasnjuje metabolizem in se postopoma kopičijo drobne poškodbe, ki se vse težje popravijo same od sebe. Posledično pride do zgoščevanja proteinov v leči, kar se kaže kot zamotnitev v leči. S staranjem in z vse večjo zamotnitvijo očesne leče se povečuje tudi njena trdnost oziroma katarakta dozoreva. Glavna simptoma katarakte sta pešanje vidne ostrine in meglen vid.

Že več kot 20 let Poliklinika Bilić Vision pomaga svojim bolnikom, da v tretji življenjski dobi „ponovno spregledajo“

Pregled in diagnoza sive mrene

Diagnozo sive mrene ali katarakte postavimo na temelju oftalmološkega pregleda z biomikroskopom. Zaradi možnosti obstoja drugih očesnih obolenj, ki lahko dodatno zakomplicirajo zdravljenje, je nujen popoln in natančen oftalmološki pregledVčasih je treba narediti tudi ultrazvočni pregled očesa, ker se zaradi močne zamotnitve očesne leče ne more jasno analizirati očesno ozadje oziroma deli očesa, ki so v globini, za lečo.

Od izvida pregleda oz. od višine trenutne dioptrije, obstoju astigmatizma, dolžine vašega očesnega jabolka, vaših življenjskih potreb (branje, gledanje televizije, vožnja, delo z računalnikom itd.) in življenjskega stila je odvisno, katero vrsto znotrajočesne leče vam bo zdravnik svetoval.

Operacija sive mrene

Ravno zaradi dolgoletnih izkušenj z operacijami sive mrene (katarakte), smo med vodilnimi zdravstvenimi ustanovami, v katerih se izvaja ta operacija. To lahko potrdijo številni zadovoljni bolniki, ki smo jim uspešno odstranili sivo mreno – katarakto in jim povrnili dober vid.

cataract-before-after

Operacija sive mrene (katarakte) se v Polikliniki Bilić Vision izvaja ambulantno na način t. i. enodnevne kirurgije. Za bolnika to pomeni, da mu po operativnem posegu ni treba ležati in da lahko oddide domov. Običajne predoperativne preiskave niso potrebne, saj poseg poteka v lokalni anesteziji z uporabo kapljičnega anestetika. Med operacijo bolnik ne čuti bolečine, čuti pa dotikanje očesa. Operativni poseg traja 10 do 15 minut. Operacija je popolnoma neboleča in ni šivanja rane, s tem pa se zmanjšuje možnost pojava pooperacijskega astigmatizma.

Pomembno je poudariti, da se nikoli ne operirata obe očesi hkrati. Med operacijo enega in operacijo drugega očesa je namreč nujen razmik enega do dveh tednov. Uporabljamo najsodobnejšo metodo ultrazvočne operacije sive mrene t. i. fakoemulzifikacijo oziroma drobljenje zamotnjene leče z ultrazvokom in njeno odstranitev z mikrosondo. Odstranjeno lečo nadomestimo z umetno. Ta metoda operativnega posega sive mrene se izvaja v najboljših svetovnih oftalmoloških klinikah, hkrati pa gre za eno najbolj uspešnih operacij v medicini nasploh.

Operacija sive mrene z vgradnjo leč

Danes obstaja zelo širok spekter leč za vgradnjo po operativnem posegu sive mrene, ki bodo zadovoljile najrazličnejše potrebe bolnikov:

Monofokalna leča (enožariščna) izboljšuje vid na daljavo, medtem ko je vid na bližino slabši, ne pa nujno slab. Oseba, ki se odloči za vgradnjo enožariščne znotrajočesne leče, bo še naprej morala nositi očala za gledanje na bližino oziroma za branje.

Multifokalna leča je leča, ki se vgradi v oko bolnika in mu omogoča, da po operaciji brez očal vidi daljavo, srednjo oddaljenost (računalnik) in bližino (branje). Vgrajuje se v oko pri operaciji sive mrene, predstavlja pa tudi eno izmed možnosti odstranitve dioptrije. Z multifokalno lečo se lahko odstrani vsaka dioptrija ne glede na velikost. Moč leče se določi pred operacijo, za vsakega bolnika posebej. Leča po vgradnji ostaja za vedno v očesu in je ni treba zamenjati. Do nedavnega so bile osebe po operaciji mrene prisiljene uporabljati očala za branje ali očala na daljavo. Z vgradnjo multifokalne leče pa je osebam večinoma zagotovljena neodvisnost od očal.

Torična leča – Kornealni ali roženični astigmatizem je običajna napaka vida. Če ima bolnik katarakto, se lahko ta astigmatizem popravi z vgradnjo torične znotrajočesne leče (IOL). Pomembno je poudariti, da je z vgradnjo takšne leče možno popraviti tudi visoki astigmatizem, vendar pa mora biti bolnik dobro obveščen o vseh možnostih ter imeti realna pričakovanja.

Multifokalna torična leča združuje lastnosti in učinke znotrajočesnih leč, s katerimi se lahko naenkrat reši tako dioptrija kot tudi astigmatizem ter omogoči dober vid na vseh oddaljenostih.

Po operaciji sive mrene

Prva kontrola je 1 dan po operaciji. Okrevanje poteka hitro, vrnitev k vsakodnevnim dejavnostim pa je možna v dveh tednih. Prvi rezultati so vidni že prvi dan po operaciji sive mrene. Če je operacija bila zahtevna, se lahko zgodi, da bo okrevanje v prvih nekaj dni upočasnjeno. Po operaciji v večini primerov več kot 90 odstotkov ljudi doseže vidno ostrino nad 80 odstotkov. Če obstajajo določena patološka stanja mrežnice, je vidna ostrina lahko slabša.

Po operaciji boste dobili kapljice in mazilo za oko, ki ju uporabljate po navodilih zdravnika še dva tedna po operaciji. Zdravila bodo preprečila razvoj vnetja in pospešila bodo okrevanje očesa.

Lahko se pojavi občutek tujka, podobno, ko trepalnica pade v oko. Vid bo meglen še dva do tri dni po operaciji, oko pa je lahko tudi občutljivo na svetlobo in dotik. Nikar ne drgnite in ne pritiskajte operiranega očesa!

Med okrevanjem je dovoljeno gledanje televizije, branje in delo z računalnikom. Navedene dejavnosti ne morejo škoditi operiranemu očesu. V prvih dveh tednih po operaciji se ne smete sklanjati in ne smete dvigovati težjih bremen, kajti sklanjanje povečuje pritisk v očesu, kar ni zaželeno v procesu zaraščanja operacijskega reza! Lahko pa opravljate vse dejavnosti v zvezi z lastno higieno in lažja gospodinjska opravila. Operirano oko potrebuje čas, da se vidna ostrina popolnoma stabilizira, zato se bo možno brez tveganja vrniti vsakodnevnim dejavnostim šele čez dva tedna po operaciji. Dva tedna po operaciji sledi druga kontrola, zadnja kontrola pa štiri tedne po operaciji. S tem se končajo redne pooperativne kontrole.

Na zadnji po operativni kontroli, štiri tedne po operaciji, vam bo zdravnik predpisal očala za branje (če s svojimi starimi očali za branje vidite dobro, jih lahko brez strahu nosite, dokler zdravnik ne predpiše nova). To ne velja za bolnike, ki jim je vgrajena multifokalna leča za gledanje na daljavo, sredino in bližino.

slider2

Že več kot 20 let Poliklinika Bilić Vision pomaga svojim bolnikom, da v tretji življenjski dobi „ponovno spregledajo“

Keratokonus – bolezen roženice

Keratokonus je obolenje roženice, ki se lahko pojavi že v najstniških letih, običajno pa se  pojavi med 20. in 40.keratokonus letom. V začetni fazi pogosto ni moteč zato ga je težko določiti, v zadnjem stadiju pa je navadno potrebna presaditev roženice. Vzroki za to obolenje še niso povsem znani. Delno ga pogojuje dednost, pogosto pa se pojavi pri tistih, ki so si zaradi alergije več let drgnili oči.

Pri bolezni keratokonus gre za degenerativno obolenje roženice, ki je centralno deformirana v obliki stožca. Z napredovanjem bolezni postaja ta del roženice vedno tanjši in vedno bolj izbočen. Med znamenja, ob katerih je sum  na bolezen, sodijo tudi dvojni vid pri gledanju z enim očesom, solzenje, bleščanje in občutljivost za svetlobo.

DIAGNOZA IN ZDRAVLJENJE

Za točno določanje in diagnosticiranje uporabljamo zanesljive metode kot sta topografija in pahimetrija roženice, kjer računalniško analiziramo površinsko ukrivljenost roženice in njeno debelino ter tako določimo stadij in napredovanje bolezni. V začetni fazi obolenja večina pacientov razmeroma dobro vidi s predpisanimi očali. Ta faza je pri pacientih pogostejša in se praviloma ne razvije naprej. Z napredovanjem bolezni pa so za korekcijo vida potrebne poltrde kontaktne leče.

Kadar je pri keratokoničnih očeh roženica še prozorna, bolnik pa ne prenaša več kontaktnih leč, pridejo v poštev različne kirurške tehnike, med njimi najnovejši Cross linking in topografsko vodena ablacija v povezavi s cross linkingom.

0128007.48Cilj zdravljenja pri zgodnjih oblikah bolezni keratokonus je, da poskušamo ohraniti vidno ostrino, s katero je pacient s keratokonusom še zadovoljen, pri nekaterih pacientih z zgodnjo obliko bolezni pa lahko pride tudi do izboljšanja vida. Pri napredovalem keratokonusu s tem zdravljenjem poskušamo upočasniti napredovanje bolezni in tako čim bolj odložiti presaditev roženice. Kakšen bo vid po operaciji je odvisno predvsem od stopnje prizadetosti roženice. Pomembno je vedeti, da se prvi rezultati zdravljenja pokažejo šele po 8 tednih, dokončna ocena uspešnosti zdravljenja pa je možna šele po enem letu.

CROSS-LINKING – zdravljenje keratokonusa 

POSEG IN OKREVANJE

Operativni poseg Cross linking se izvaja v ambulanti, v lokalni anesteziji in traja približno 45 minut. Na koncu v oko vstavimo terapevtsko kontaktno lečo, ki varuje roženico prve dni po posegu. Takoj po operaciji se lahko pojavi prehodna rdečina očesa zaradi celjenja epitelne površine roženice, ki lahko traja nekaj dni. Vid po operaciji je lahko nekaj časa meglen, možno je tudi bleščanje, še posebno v prvih mesecih po operaciji.

“UV cross-linking” bi lahko prevedli kot navzkrižno povezovanje pod vplivom ultravijoličnih žarkov. Princip delovanja je, da z uporabo UVA svetlobe in posebne raztopine vitamina B2 (riboflavina) sprožimo kemijsko reakcijo, pri kateri se tvorijo nove prečne povezave med vlakni kolagena v roženici. Posledica tega je, da roženica postane bolj toga in biomehanično stabilna, kar prepreči razvoj nepravilnega izbočenja ali ustavi napredovanje le tega.
pregled1
Z UV crosslinking metodo lahko bolezen keratokonus upočasnimo, v nekaterih primeri tudi preprečimo napredovanje bolezni. Cilj zdravljenja pri zgodnjih oblikah bolezni je, da poskušamo ohraniti vidno ostrino, s katero je pacient s keratokonusom še zadovoljen. Pri nekaterih pacientih z zgodnjo obliko bolezni lahko po zdravljenju pride tudi do izboljšanja vida. Pri napredovalem keratokonusu, s tem zdravljenjem poskušamo upočasniti napredovanje bolezni in tako čim bolj odložiti operacijo presaditve roženice, keratoplastiko. Kakšen bo vid po operaciji, je odvisno predvsem od stopnje prizadetosti roženice.  Pomembno je vedeti, da se prvi rezultati zdravljenja pokažejo šele po osmih tednih, dokončna ocena uspešnosti zdravljenja pa je možna šele po enem letu.

Za več informacij in brezplačni posvet se prijavite preko spodnjega obrazca ali pokličite 041 440 905.

Blefaroplastika – korektivni poseg na vekah blefaroplastica-774655

Blefaroplastika ali korekcija očesnih vek je oblika kirurškega posega s pomočjo katerega se funkcionalno in estetično odstrani odvečna koža in maščobno tkivo na vekah. S staranjem prihaja do izgube prožnosti kože, ki izgubi svoj tonus in se koža povesi čez rob vek. Kirurški poseg blefaroplastika se opravlja v lokalni anesteziji in pri njem pacient ne čuti bolečine. Med posegom se odstrani odvečna koža in maščobno tkivo. Rana se sešije, šivi pa se odstranijo 7 dni po posegu. Kirurški rez za ta poseg postane po krajšem času popolnoma neviden. Kandidati so vse osebe, katerim z izgubo tonusa zgornjih vek prihaja do prepogibanja kože čez zgornjo veko. To, je razen estetske istočasno in funkcionalna motnja – pogosto mežikanje z očmi, utrujenost oči, zmanjšano vidno polje.

Dr. sc. Bilić je v svoji dolgoletni operativni karieri opravila več kot tisoč uspešnih blefaroplastik, kar je zagotovo potrdilo njene strokovnosti.     

Blefarospazma – Botox

blink-eye

Blefarospazam je oblika mišične distonije, za katero je značilno nekontrolirano stiskanje očesnih mišic – vek. Pacient doživlja celo vrsto motenj s spontanim in nezavestnim stiskanjem oči.

Blefarospazam lahko povzroči krč krožne očesne mišice tako, da so veke skrčene in zaprte. Nastane kot posledica prevelikega dražljaja živca, ki sproža dražljaje do očesne mišice, ki je zadolžena za odpiranje in zapiranje vek.Pred 15imi leti se je v klinični uporabi za zmanjševanje simptomov blefarospazma začel uporabljati Botox. Botox je ime za obliko botulinum toksina, ki je v svoji naravni obliki prečiščen protein. Botox blokira živčne dražljaje in začasno sprošča krč krožne očesne mišice, kar pacientu omogoča normalno kontrolo mežikanja.

Strokovnjaki Poliklinike Bilić Vision imajo veliko kliničnih izkušenj v zdravljenju blefarospazma s terapijo z Botoxom. Samo zdravljenje z Botoxom skoraj ne povzroča bolečin, ker se področja na katera apliciramo Botox pred posegom tretirajo z anestetičnim mazilom.

Diabetična retinopatija

Diabetična retinopatija je bolezen očesne mrežnice, ki nastane kot posledica delovanja povečane ravni sladkorja v krvi na krvne žile v očesu in predstavlja poškodbo malih krvnih žil na mrežnici, ki pokajo, krvavijo in se zamašijo, kar zmanjša pretok krvi v na predelih mrežnice. Kdo ima lahko diabetično retinopatijo Ne glede na starost obstaja pri vseh bolnikih, ki imajo diabetes tip 1 in 2, tveganje za razvoj diabetične retinopatije. Dlje kot traja bolezen (diabetes tip 1 ali 2), večje je tveganje za nastanek diabetične retinopatije. Večje tveganje je tudi pri pacientih z neregulirano ravnijo sladkorja v krvi, z velikimi oscilacijami ravni sladkorja in z drugimi boleznimi, povezanimi s sladkorno boleznijo, npr. diabetično nefropatijo. Medtem, ko se lahko zgodnejši stadiji diabetične retinopatije zdravijo z laserjem ali z aplikacijo zdravil v oko (Anti VEGF), je vitrektomija operacijski poseg, h kateremu se zatekamo kot k zadnji rešitvi pri zdravljenju težjih oblik diabetične retinopatije. diabetic_vision2

Zdravljenje

Argon Laser: Uporablja se za zdravljenja diabetične retinopatije. Ima toplotni učinek na mrežnico. Na mestu, na katero pade laserski žarek, nastane majhna točkasta brazgotina ali t. im. laserski pečat, ki sčasoma pigmentira in trajno ščiti mrežnico. Na območju, ki se ga obdeluje z laserjem, se naredi nekaj sto do nekaj tisoč laserskih pečatov. Med obdelavo z laserjem se čuti manjše nelagodje kot pekoč občutek v očesu. V večini primerov je zdravljenje popolnoma neboleče.

AntiVEGF zdravljenje: V zadnjih nekaj letih se za zdravljenje napredovalih ishemičnih sprememb z neovaskularizacijami uporabljajo zdravila v obliki injekcij, ki “zaustavljajo” rast novih krvnih žilic v očesu. Le-te se dajejo večkrat. Odmerek zdravila za zdravljenje očesa je običajno 3 injekcije z enomesečnim presledkom, nato pa po potrebi.

Vitrektomija: Operacije vitrektomije sodijo med najbolj zapletene operacije v oftalmologiji in na splošno v medicini. V Polikliniki Bilić Vision ta operativni poseg izvaja prof. dr. sc. Jakov Šikić, dolgoletni predstojnik Klinike za očesne bolezni KBC Zagreb in Medicinske fakultete v Zagrebu, vrhunski in vodilni vitreoretinalni kirurg na Hrvaškem in v regiji. Profesor Šikić je začetnik in utemeljitelj vitreoretinalne kirurgije na Hrvaškem. Med pripravami za operativni poseg vitrektomije mora pacient opraviti EKG, internistični pregled, laboratorijsko obdelavo krvi – KKS, SE, CRP, GUK, koagulogram.      

Degeneracija rumene pege

Degeneracija rumene pege (makularna degeneracija) je starostno pogojena bolezen očesa, ki je eden izmed vodilnih vzrokov izgube ostrosti vida pri starejših pacientov. Pacienti, ki imajo makularno degeneracijo, pogosto poudarjajo, da ne vidijo „center slike“, ki je moten, temen ali ga sploh ni. happy-couple

Anti – VEGF:  Pri mokri obliki makularne degenarcije se aplicira anti-VEGF zdravilo naravnost v oko. V Polikliniki Bilić Vision več kot 15 let izvajamo posege apliciranja zdravila naravnost v oko. Prav zaradi naših večletnih izkušenj v diagnosticiranju in zdravljenju bolezni rumene pege oz. makule lahko rečemo, da sodimo med vodilne oftalmološke zdravstvene ustanove, kar lahko potrdijo naši številni zadovoljni pacienti Poliklinike Bilić Vision. Začetna doza Anti-VEGF zdravila je 1 injekcija vsaki mesec skozi obdobje treh mesecev. Pri težjih poškodbah celo in več. Zdravilo preprečuje vničevanje majhnih krvih žil in se na ta način zmanjšujejo krvavitve in eksudacije, kar v končni fazi pomeni in boljši vid. Za tretma aplikacije Anti-VEGF zdravila v oko ne rabite nikakršno posebno pripravo. Navadne preiskave ni treba opraviti, ker se tretma izvaja v lokalni anesteziji z uporabo kapljičnega anestetika. Med tretmajem pacient ne čuti bolečine, ampak počuti dotike na očesu. Sam tretma traja približno 15 minut, okrevanje pa traja en dan. Po tretmaju se pacientovo oko preveže s povojem, s katero odide domov.

Skladno s 44.c členom ZZVZZ ima zavarovana oseba v skladu z določbami Direktive 2011/24/EU pravico do povračila stroškov zdravstvenih storitev, ki so pravica iz obveznega zavarovanja v Republiki Sloveniji in ki jih uveljavi v drugi državi članici Evropske unije.

Specialistični oftalmološki pregled oči

Vse preglede pri nas lahko takoj opravite brez čakanja. Za naročanje nas lahko pokličete vsak dan na telefonsko številko  041 440 905 med 08.00 do 17.00 uro, nekaj dni ali največ dva tedna pred želenim terminom pregleda ali posega.

Pregled oči lahko obsega vse spodaj našteto ali pa le priskave po potrebi pacienta.

Pregled oči sestoji:

 • splošnega pogovora o zgodovini bolezni (morebitna očesna ali telesna obolenja),
 • določitve vidne ostrine,
 • določitve dominantnega očesa,
 • merjenja očesnega pritiska,
 • merjenja količine solznega filma (količine solz),
 • določitve števila endotelnih celic,
 • merjenja dolžine zrkla,
 • merjenja velikosti zenic na svetlobi in v temi,
 • snemanja roženice s ciljem, da se določi debelina same roženice in morebitne nepravilnosti,
 • določitve aberacije očesa (povzročajo slabši vid pri slabši svetlobi, ponoči in v polmraku),
 • natančnega pregleda zadnjega in sprednjega očesnega segmenta s pomočjo biomikroskopa.

Preglede lahko opravite vsak dan od ponedeljka do petka med 8:00 in 20:00 uro s predhodno rezervacijo, v nujnem primeru pa lahko takoj isti dan.

 

Obrnite se na nas in pomagali vam bomo najti ustrezen termin, uredili pa bomo tudi vse potrebno za vaš obisk klinike. Medtem ko čakate na dan pregleda ali posega smo vam na voljo za vse dodatne informacije. Naročite se lahko preko telefona na številki 041 440 905 ali preko spodnjega kontaktnega obrazca.