KRČNE ŽILE

 

Krčne žileOperativni posegiLaserski posegiPovračilo stroškov

Krčne žile diagnostika in zdravljenje

Krčne žile na nogah predstavljajo velik zdravstveni in estetski problem s katerim se sooča kar 60% odraslih oseb. Vplivi za pojavitev krčnih žil so lahko osnovni: oslabelost žilne stene, žilnega tkiva ter slabo tesnjenje zaklopk in povišan krvni tlak v venah. Ostali vzroki so lahko tudi: dednost, starost, prekomerna telesna teža, nosečnost, način življenja in narava dela, kajenje, različne hormonske terapije,…

Kčne žile imajo moški in ženske

Marsikateri ženski, pa tudi moškemu, življenje grenijo krčne žile. Nabrekle, vijugaste žile ne kazijo le videza, ampak so tudi boleče in neprijetne. Danes obstaja več sodobnejših načinov in posegov, s katerimi se lahko tega obolenja rešite za vedno. Stanje krčnih žil se z leti slabša. Včasih pride lahko v samo nekaj tednih do dramatičnega poslabšanja stanja, ko se varice šrijo kot žilice na vse strani. Zato sta klnični pregled in preventiva pri tej bolezni zelo pomembna.

krčne žile

Zakaj nastajajo krčne žile?

Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. V notranjosti ven se na stene žil veča pritisk, kar povzroča, da se žile čezmerno raztegujejo in vijugajo. Žilne zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri zastaja v žilah na nogah.

Za nastanek krčnih žil je veliko dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti žilnih zaklopk in žilnih sten. Na njihov nastanek vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). Krčne žile se lahko  pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene žil, in pritiska ploda na žile v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

Krčne žile – diagnostika

Klinični oziroma preventivni pregled se priporoča vsem, ki zaznate katerega od naštetih simptomov: utrujene in težke noge ali otekanje, vidne žile in boleče noge. To pomeni, da je čas za obisk zdravnika, ki vas bo pregledal in izdal napotnico za ustreznega specialista.

Storitev pri nas  lahko opravite takoj, brez čakalne dobe, v Centru za zdravljenje krčnih žil v SB Sveta Katarina, tudi na podlagi izdane napotnice osebnega zdravnika, v skladu z direktivo EU o prostem pretoku bolnikov. Pri našem posredovanju Vam na pregled ni potrebno čakati!

Krčne žile – zdravljenje

Moderno zdravljenje krčnih žil danes opravljajo ekipe izkušenih specialistov, ki so usposobljeni na različnih področjih najmodernejših metod zdravljenja in zato dosegajo čim boljše in trajne rezultate. Po kliničnem pregledu in diagnosticiranju stanja vas specialist seznani katera od metod ali kombinacija metod je za vas najboljša izbira.

Način zdravljenja primeren za posameznika predlaga specialist na podlagi pregleda in ultrazvočne diagnostike. Možni so različni načini in kombinacije metod za lajšanje težav in zdravljenja, kar je odvisno od oblike krčnih žil in vaše odločitve.

Krčne žile – preventiva

Klinični in preventivni pregled se priporoča vsem, ki zaznate katerega od naštetih simptomov: utrujene in težke noge ali otekanje, vidne žile in boleče noge. To pomeni, da je čas za obisk zdravnika, ki vas bo pregledal in izdal napotnico za ustreznega specialista.

krčne žile preventiva

Storitev pri nas lahko opravite takoj, brez čakalne dobe, v Centru za zdravljenje krčnih žil v SB Sveta Katarina, tudi na podlagi izdane napotnice osebnega zdravnika, v skladu z direktivo EU o prostem pretoku bolnikov. Pri našem posredovanju Vam na pregled ni potrebno čakati!

Zagotavljamo vam da boste zadovoljni z izjemno kakovostno in strokovno obravnavo. Uredili vam bomo vse potrebno pri naročanju, pripravi dokumentacije za povrnitev stroškov pregleda in ambulantnega zdravljenja v tujini v višini povprečne cene te storitve v Sloveniji.

krčne žile UZ pregled

Krčne žile – kompletna diagnostika

Pregled specialista

Color doppler žil  – ultrazvočna preiskava

Color doppler – ultrazvočna preiskava vizualizira stanje in izgled  globokih in povrhnjih ven nog. S preiskavo opredelimo bolezni in določimo zdravljenje.

Istočasno se opravi tudi pregled po katerem izključimo bolezni arterij.

Operacija krčnih žil UGFS metoda

V moderni medicini je več metod s kateri se zdravimo krčne žile. UGFS metoda je leta 2008 postala vodilna metoda izbire zdravljenja krčnih žil.

Prednosti UGFS metode:

 • gre za minimalno invaziven in neboleč poseg
 • gre za najsodobnejšo metodo zdravljenja žil, ki so jo izbrali svetovno priznani specialisti
 • odstranitev razširjenih ven z minimalno možnostjo ponovitve bolezni
 • ni možnih komplikacij, ki so običajne pri klasičnih posegih 
 • neboleče zdravljenje brez rezov, brazgotin ali poškodb na koži
 • vrnitev k vsakdanjim življenjskim aktivnostim, takoj po opravljenem posegu
 • možnost opravljanja posega kadar koli, tudi v poletnih mesecih
 • kontinuirano spremljanje in kontakt z zdravnikom, tudi po posegu
 • z večletnimi izkušnjami uporabe UGFS metode beležijo veliko število zadovoljnih pacientov

Ob upoštevanju vseh priporočil  mednarodnih strokovnjakov za žile, je UGFS metoda leta 2008 postala vodilna metoda izbire zdravljenja razširjenih ven. UGFS metodo zdravljenja vsakodnevno izboljšujejo.

Kako se izvaja UGFS metoda?

Pod kontrolo UZV Dopplerja z lokalno anestezijo preko igle ali kanile v ciljno veno in tudi v pritoke (varice) vbrizgamo peno in napolnimo glavno površinsko stegensko ali zadnjo golensko veno, ki povzroča krčne žile  in varice. Varice prav tako pazljivo napolnimo s peno, pri tem pa spoštujemo postopkovne principe  in varnostne ukrepe. Pena deluje v trenutku, kar privede do zlepljenja sten ven in varic, ki sčasoma »izginejo« in se spremenijo v vezivno – brazgotinasto tkivo. Obolela vena izgine, njeno funkcijo pa prevzamejo druge, zdrave vene.

Poudariti je potrebno, da se UGFS metoda izvaja pri razširjenih malih safenskih venah do premera 10 mm ter za velike vene, ki imajo premer ustja do 14 mm. Za razširitve nad temi parametri je UGFS metoda manj učinkovita, saj je povečano tveganje glede zapletov.

Po posegu UGFS

Po UGFS posegu uporabimo blag kompresijski povoj in namestimo primerno vensko kompresijsko nogavico. Glede na izraženost venskih razširitev – varic odredimo čas nošenja povojev in nogavic. Povprečna dolžina kontinuiranega – neprekinjenega nošenja je 7 dni. Po odstranitvi povojev je priporočeno nadaljnje nošenje venske kompresijske nogavice v trajanju nekaj dni do nekaj tednov. Trajanje nošenja je odvisno od izraženosti varic. Pacienti zapustijo bolnico takoj po posegu.

Takoj po opravljenem UGFS posegu lahko pacienti normalno hodijo in nadaljujejo z vsakodnevnimi opravki in delovnimi obveznostmi. V času nošenja povoja predlagamo, da se izogibate daljšim letom (več kot 4 ure), v primeru daljših voženj z avtomobilom pa priporočamo občasne odmore z 10-minutnimi sprehodi. Po odstranitvi povojev so sprejemljiva daljša potovanja z letalom, vendar takrat priporočamo nošenje elastične kompresijske nogavice. Pet do deset dni po posegu niso dovoljene energične in naporne vaje.

Kontrolni pregled

Zaradi ustreznega spremljanja rezultatov našega dela in zaradi vašega zadovoljstva z rezultatom posega priporočamo redno kontrolo po preteku dveh do štirih tednov. Kontrolni pregled z dopplerjem vključuje morebitno dopolnjevanje na preostalih varicah, kot tudi na glavni veji razširjene vene oziroma evakuacijo preostale (zaostale) krvi znotraj vene, kar pogosto povzroča bolečine. Naslednji obvezni kontrolni pregled opravimo po preteku štirih do šestih mesecev po opravljenem posegu, ko ugotavljamo končne učinke terapije.

krčne žile pregled

Končni rezultat zdravljenja

Pri razširjenih venah (varicah), ki so manjšega premera, je končni rezultat viden skoraj v trenutku kot posledica blagega spazma (naglo zmanjšanje premera razširjene vene zaradi aplicirane pene). Pri posegu na venah z večjim premerom se simptomi in težave (kot so otekanje, občutek bolečin in teže v nogah, itd.) po odstranitvi povojev v visokem odstotku zmanjšajo,  včasih pa tudi popolnoma izginejo. Končni rezultat, ki vključuje odsotnost vseh simptomov in težav, dosežemo po popolnem zlepljenju, in ko izginejo razširjene vene, kar lahko traja tudi do nekaj mesecev.

Povračilo stroškov operacije krčnih žil

V skladu z določbami Direktive 2011/24/EU ste v primeru, da ste zavarovani v kateri koli državi članici EU, imate pravico, da na Hrvaškem koristite storitve zdravstvene zaščite pri pogodbenih in  privatnih ponudnikih zdravstvenih storitev. Pravico do povračila stroškov imate v državi članici EU, v kateri ste zdravstveno zavarovani in sicer na način in v obsegu, ki je določen z zakonodajo posamezne države članice.

Operacija krčnih žil z lasersko tehnologijo

Zahvaljujoč napredni laserski tehnologiji postanejo žilne spremembe na obrazu in nogah nevidne!

Endo Venozni LaserskiTretman (EVLT) je postopek s katerim se zapirajo poškodovane površinske krčne žile od znotraj s pomočjo laserske energije, kar privede do zlepljenja žilnih sten in njihovega zapiranja s tem pa se spodbudi preusmeritev krvnega obtoka na zdrave žile. EVLT se izvaja ambulantno, poseg je kratek, po posegu pa na koži ni sledi in pacinet lahko takoj po posegu gre domov. Laser EVLT je najuspešnejša metoda za zdravljenje krčnih žil na nogah.

Zdravljenje z lasersko metodo

Cutera laser je trenutno najbolj napredna tehnologija, edinstvene oblike z višjo valovno dolžino s katero lahko varno in uspešno zdravijo površinske žilice na obrazu in temno modre globoke žile na nogah. Število tretmajev je odvisno od števila, barve in velikosti kapilar, zato se je pred tretmajem potrebno posvetovati s svojim zdravnikom.

03

Večina bolnikov pravi da je gre za manjši občutek zbadanja. Lokalni anestetik v obliki kreme in uporaba sredstev proti bolečinam pred zdravljenjem se praviloma ne uporabljajo. Vendar prag bolečine je zelo različen pri bolnikih in nekateri pacienti zahtevajo uporabo lokalnega anestetika. Po obdelavi ni občutka bolečine ali pa je le ta minimalna.

Takoj po tretmaju je možnost rahlo izražena pordelosti kože, ki pa je začasna. Na zdravljeni koži se lahko pojavi hiperpigmentacija, ki običajno izgine po nekaj tednih ali mesecih. V nekaterih zelo določenih primerih svetujemo uporabo elastičnih nogavic po zdravljenju.

Po posegu

Čeprav mnogi pacienti ne omenjajo stranskih učinkov po posegu, jin nekaj opisuje rahlo rdečico in zatekanje kože. Ti simptomi po navadi izginejo v 24 urah. Zelo redko se po tretmaju pojavijo mehurji. Nemudoma po posegu lahko opravljate vse običajne vsakodnevne aktivnosti. Prvih 24 ur po zdravljenju odsvetujemo prekomerno telesno dejavnost (tek, treningi). Prav tako se prve dni po tretmaju izogibajte izpostavljenosti soncu, priporočljiva je uporaba zaščite pred soncem.

Prvi rezultati so vidni takoj ali v roku dveh do šest tednov po zdravljenju. V redkih primerih je lahko končni rezultat viden šele po nekaj mesecih. Opozoriti je treba, da lahko v tem času lahko pride do nastanka novih razširjene kapilare, ki jih prav tako lahko odstranimo z laserjem.

Povračilo stroškov operacije krčnih žil

V skladu z določbami Direktive 2011/24/EU ste v primeru, da ste zavarovani v kateri koli državi članici EU, imate pravico, da na Hrvaškem koristite storitve zdravstvene zaščite pri pogodbenih in  privatnih ponudnikih zdravstvenih storitev. Pravico do povračila stroškov imate v državi članici EU, v kateri ste zdravstveno zavarovani in sicer na način in v obsegu, ki je določen z zakonodajo posamezne države članice.

Povračilo stroškov zdravljenja v EU

Izberite hitrejšo pot do vašega zdravja!

Čakalne dobe za pregled pri specialistu, preiskave, operativni poseg, vse to lahko preskočite in za vaše zdravje poskrbite že jutri.

Zaradi nizkih cen se mnogo strank odloča za samoplačniške preglede in posege, številni pa dobijo povrnjene stroške s strani ZZZS. Na podlagi evropske direktive o čezmejnem varstvu lahko namreč vsak zavarovanec ZZZS z napotnico odide na pregled ali poseg v drugo državo EU, stroške pa mu zavod vrne. Večina vlog za povrnitev stroškov zdravljenja v tujini je uspešna po direktivi čezmejnega zdravljenja, ki ga je odprla direktiva EU.

Skladno s 44.c členom ZZVZZ ima zavarovana oseba v skladu z določbami Direktive 2011/24/EU pravico do povračila stroškov zdravstvenih storitev, ki so pravica iz obveznega zavarovanja v Republiki Sloveniji in ki jih uveljavi v drugi državi članici Evropske unije:

 • na podlagi predhodno izdane napotnice izbranega osebnega zdravnika ali napotnega zdravnika v Republiki Sloveniji do bolnišničnih in specialistično ambulantnih zdravstvenih storitev, vključno v okviru teh storitev predpisanih zdravil in medicinskih pripomočkov, razen za specialistično ambulantne zdravstvene storitve, ki jih zavarovana oseba lahko uveljavi brez napotnice v javni zdravstveni mreži v Republiki Sloveniji,
 • na podlagi predhodno predpisanega recepta ali naročilnice izbranega osebnega zdravnika ali napotnega zdravnika ali drugega zdravnika v Republiki Sloveniji, ki ga je za to pooblastil ZZZS,
 • na podlagi predhodno izdane odločbe ZZZS glede napotitve na zdraviliško zdravljenje, upravičenosti do medicinskega pripomočka pred iztekom trajnostne dobe in pravice do zahtevnejšega medicinskega pripomočka,
 • na podlagi predhodno izdane odločbe ZZZS o predhodni odobritvi.

Predhodna odobritev ZZZS je pogoj za uveljavljanje pravice do povračila stroškov naslednjih zdravstvenih storitev:

 • bolnišničnih zdravstvenih storitev, ki vključujejo prenočitev zavarovane osebe,
 • zdravstvenih storitev, ki zahtevajo uporabo visoko specializirane in drage medicinske infrastrukture ali medicinske opreme.

V skladu Zakonom o upravnem postopku je rok za izdajo in vročitev odločbe čim prej, najpozneje pa v 2 mesecih in teče od dne vložitve popolne vloge.

Za več informacij o možnost povračila stroškov zdravljenja znotraj EU nas pokličite na številko 041 440 905 ali nam pišite na info@spletna-klinika.si

 

Naročanje brez čakalne dobe!

Naročite se na klinični pregled na telefonski številki 041 440 905 ali preko spodnjega obrazca.

Pred pregledom pridobite pri vašem zdravniku napotnico in uveljavite povračilo stroškov opravljene storitve iz naslova ZZZS. Več o povračilu stroškov si lahko preberete na naši spletni strani.

V Spletni kliniki vam zagotavljamo takojšnjo obravnavo, kvalitetne storitve, osebni pristop in najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Za več informacij, naročanju in rezervacije termina nam lahko tudi pišete in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.