KRČNE ŽILE

happy-doctors

Krčne žileDiagnostikaOperativni posegiLaserski posegiPovračilo stroškov

Krčne žile

Krčne žile na nogah predstavljajo velik zdravstveni in estetski problem s katerim se sooča kar 60% odraslih oseb. Vplivi za pojavitev krčnih žil so lahko osnovni: oslabelost žilne stene, žilnega tkiva ter slabo tesnjenje zaklopk in povišan krvni tlak v venah. Ostali vzroki so lahko tudi: dednost, starost, prekomerna telesna teža, nosečnost, način življenja in narava dela, kajenje, različne hormonske terapije,…

Marsikateri ženski, pa tudi moškemu, življenje grenijo krčne žile. Nabrekle, vijugaste žile ne kazijo le videza, ampak so tudi boleče in neprijetne. Danes obstaja več sodobnejših načinov in posegov, s katerimi se lahko tega obolenja rešite za vedno. Stanje krčnih žil se z leti slabša. Včasih pride lahko v samo nekaj tednih do dramatičnega poslabšanja stanja, ko se varice šrijo kot žilice na vse strani. Zato sta klnični pregled in preventiva pri tej bolezni zelo pomembna.

dr_example_banner_2

Zakaj nastajajo krčne žile?

Krčne žile nastanejo zaradi popuščanja žilnih zaklopk ali žilnih sten. V notranjosti ven se na stene žil veča pritisk, kar povzroča, da se žile čezmerno raztegujejo in vijugajo. Žilne zaklopke tako ne morejo več opravljati svojega dela, zato kri zastaja v žilah na nogah.

Za nastanek krčnih žil je veliko dejavnikov tveganja. Lahko nastanejo zaradi prirojene slabosti žilnih zaklopk in žilnih sten. Na njihov nastanek vplivajo tudi debelost, premalo gibanja, nenehno stanje ali sedenje pri opravljanju vsakdanjega dela in nezdrav življenjski slog (kava, kajenje, alkohol). Krčne žile se lahko  pojavijo tudi v nosečnosti zaradi hormonskih sprememb, ki širijo stene žil, in pritiska ploda na žile v medenici, kar ovira pretok krvi proti srcu.

Diagnostika krčnih žil

Klinični oziroma preventivni pregled se priporoča vsem, ki zaznate katerega od naštetih simptomov: utrujene in težke noge ali otekanje, vidne žile in boleče noge. To pomeni, da je čas za obisk zdravnika, ki vas bo pregledal in izdal napotnico za ustreznega specialista.

Storitev pri nas  lahko opravite takoj, brez čakalne dobe, v Centru za zdravljenje krčnih žil v Specislni bolnici Medico, tudi na podlagi izdane napotnice osebnega zdravnika, v skladu z direktivo EU o prostem pretoku bolnikov. Pri našem posredovanju Vam na pregled ni potrebno čakati!

Zdravljenje krčnih žil

Moderno zdravljenje krčnih žil danes opravljajo ekipe izkušenih specialistov, ki so usposobljeni na različnih področjih najmodernejših metod zdravljenja in zato dosegajo čim boljše in trajne rezultate. Po kliničnem pregledu in diagnosticiranju stanja vas specialist seznani katera od metod ali kombinacija metod je za vas najboljša izbira.

Način zdravljenja primeren za posameznika predlaga specialist na podlagi pregleda in ultrazvočne diagnostike. Možni so različni načini in kombinacije metod za lajšanje težav in zdravljenja, kar je odvisno od oblike krčnih žil in vaše odločitve.

V moderni medicini je več metod s kateri se zdravijo različni tipi krčnih žil.

Diagnostika krčnih žil

Klinični in preventivni pregled se priporoča vsem, ki zaznate katerega od naštetih simptomov: utrujene in težke noge ali otekanje, vidne žile in boleče noge. To pomeni, da je čas za obisk zdravnika, ki vas bo pregledal in izdal napotnico za ustreznega specialista.

Storitev pri nas lahko opravite takoj, brez čakalne dobe, v Centru za zdravljenje krčnih žil v Specialni bolnici Medico, tudi na podlagi izdane napotnice osebnega zdravnika, v skladu z direktivo EU o prostem pretoku bolnikov. Pri našem posredovanju Vam na pregled ni potrebno čakati!

Zagotavljamo vam da boste z obiskom Specialne bolnice Medico dobili izjemno kakovostno in strokovno obravnavo. Uredili vam bomo vse potrebno pri naročanju, pripravi dokumentacije za povrnitev stroškov pregleda in ambulantnega zdravljenja v tujini v višini povprečne cene te storitve v Sloveniji.

20160831125201000000-tn1

Kompletna diagnostika krčnih žil zajema:

Pregled specialista

Color doppler žil  – ultrazvočna preiskava

Color doppler – ultrazvočna preiskava vizualizira stanje in izgled  globokih in povrhnjih ven nog. S preiskavo opredelimo bolezni in določimo zdravljenje.

Istočasno se opravi tudi pregled po katerem izključimo bolezni arterij.

Povračilo stroškov pregleda

V skladu z določbami Direktive 2011/24/EU ste v primeru, da ste zavarovani v kateri koli državi članici EU, imate pravico, da na Hrvaškem koristite storitve zdravstvene zaščite pri pogodbenih in  privatnih ponudnikih zdravstvenih storitev. Pravico do povračila stroškov imate v državi članici EU, v kateri ste zdravstveno zavarovani in sicer na način in v obsegu, ki je določen z zakonodajo posamezne države članice.

Operacija krčnih žil UGFS metoda – vodilna sodobna metoda odprave krčnih žil

V moderni medicini je več metod s kateri se zdravijo različni tipi krčnih žil. UGFS metoda je leta 2008 postala vodilna metoda izbire zdravljenja krčnih žil.

Prednosti UGFS metode:

 • gre za minimalno invaziven in neboleč poseg
 • gre za najsodobnejšo metodo zdravljenja žil, ki so jo izbrali svetovno priznani specialisti
 • odstranitev razširjenih ven z minimalno možnostjo ponovitve bolezni
 • ni možnih komplikacij, ki so običajne pri klasičnih posegih 
 • neboleče zdravljenje brez rezov, brazgotin ali poškodb na koži
 • vrnitev k vsakdanjim življenjskim aktivnostim, takoj po opravljenem posegu
 • možnost opravljanja posega kadar koli, tudi v poletnih mesecih
 • kontinuirano spremljanje in kontakt z zdravnikom, tudi po posegu
 • z večletnimi izkušnjami uporabe UGFS metode beležijo veliko število zadovoljnih pacientov

Ob upoštevanju vseh priporočil  mednarodnih strokovnjakov za žile, je UGFS metoda leta 2008 postala vodilna metoda izbire zdravljenja razširjenih ven. UGFS metodo zdravljenja vsakodnevno izboljšujejo.

Kako se izvaja UGFS metoda?

Operacija-krčne_žile_UGFSPod kontrolo UZV Dopplerja z lokalno anestezijo preko igle ali kanile v ciljno veno in tudi v pritoke (varice) vbrizgamo peno in napolnimo glavno površinsko stegensko ali zadnjo golensko veno, ki povzroča krčne žile  in varice. Varice prav tako pazljivo napolnimo s peno, pri tem pa spoštujemo postopkovne principe  in varnostne ukrepe. Pena deluje v trenutku, kar privede do zlepljenja sten ven in varic, ki sčasoma »izginejo« in se spremenijo v vezivno – brazgotinasto tkivo. Obolela vena izgine, njeno funkcijo pa prevzamejo druge, zdrave vene.

Za primerjavo: s kirurškim posegom vene »izvlečejo« in odstranijo, kar ima  lahko za posledico post-kirurške brazgotine, kakor tudi poškodbo tkiv, možne so tudi lezije – poškodbe perifernih živcev, itd… Poudariti je potrebno, da se UGFS metoda izvaja pri razširjenih malih safenskih venah do premera 10 mm ter za velike vene, ki imajo premer ustja do 14 mm. Za razširitve nad temi parametri je UGFS metoda manj učinkovita, saj je povečano tveganje glede zapletov. Zato priporočamo klasično kirurško metodo, ki jo prav tako izvajajo v polikliniki Medico.

Po posegu

Po UGFS posegu uporabimo blag kompresijski povoj in namestimo primerno vensko kompresijsko nogavico. Glede na izraženost venskih razširitev – varic odredimo čas nošenja povojev in nogavic. Povprečna dolžina kontinuiranega – neprekinjenega nošenja je 7 dni. Po odstranitvi povojev je priporočeno nadaljnje nošenje venske kompresijske nogavice v trajanju nekaj dni do nekaj tednov. Trajanje nošenja je odvisno od izraženosti varic. Pacienti zapustijo bolnico takoj po posegu.

Takoj po opravljenem UGFS posegu lahko pacienti normalno hodijo in nadaljujejo z vsakodnevnimi opravki in delovnimi obveznostmi. V času nošenja povoja predlagamo, da se izogibate daljšim letom (več kot 4 ure), v primeru daljših voženj z avtomobilom pa priporočamo občasne odmore z 10-minutnimi sprehodi. Po odstranitvi povojev so sprejemljiva daljša potovanja z letalom, vendar takrat priporočamo nošenje elastične kompresijske nogavice. Pet do deset dni po posegu niso dovoljene energične in naporne vaje.

Kontrolni pregled

Zaradi ustreznega spremljanja rezultatov našega dela in zaradi vašega zadovoljstva z rezultatom posega priporočamo redno kontrolo po preteku dveh do štirih tednov. Kontrolni pregled z dopplerjem vključuje morebitno dopolnjevanje na preostalih varicah, kot tudi na glavni veji razširjene vene oziroma evakuacijo preostale (zaostale) krvi znotraj vene, kar pogosto povzroča bolečine. Naslednji obvezni kontrolni pregled opravimo po preteku štirih do šestih mesecev po opravljenem posegu, ko ugotavljamo končne učinke terapije.

pregled-noge-spletna-klinika

Končni rezultat zdravljenja

Pri razširjenih venah (varicah), ki so manjšega premera, je končni rezultat viden skoraj v trenutku kot posledica blagega spazma (naglo zmanjšanje premera razširjene vene zaradi aplicirane pene). Pri posegu na venah z večjim premerom se simptomi in težave (kot so otekanje, občutek bolečin in teže v nogah, itd.) po odstranitvi povojev v visokem odstotku zmanjšajo,  včasih pa tudi popolnoma izginejo. Končni rezultat, ki vključuje odsotnost vseh simptomov in težav, dosežemo po popolnem zlepljenju, in ko izginejo razširjene vene, kar lahko traja tudi do nekaj mesecev.

Povračilo stroškov operacije krčnih žil

V skladu z določbami Direktive 2011/24/EU ste v primeru, da ste zavarovani v kateri koli državi članici EU, imate pravico, da na Hrvaškem koristite storitve zdravstvene zaščite pri pogodbenih in  privatnih ponudnikih zdravstvenih storitev. Pravico do povračila stroškov imate v državi članici EU, v kateri ste zdravstveno zavarovani in sicer na način in v obsegu, ki je določen z zakonodajo posamezne države članice.

Operacija krčnih žil z lasersko tehnologijo

Zahvaljujoč napredni laserski tehnologiji postanejo žilne spremembe na obrazu in nogah nevidne!

Endo Venozni LaserskiTretman (EVLT) je postopek s katerim se zapirajo poškodovane površinkse žile od znotraj s pomočjo laserske energije, kar privede do zlepljenja žilnih sten in njihovega zapiranja s tem pa se spodbudi preusmeritev krvnega obtoka na zdrave žile. EVLT se izvaja ambulantno, poseg je kratek, po posegu pa na koži ni sledi in pacinet lahko takoj po posegu gre domov. Laser EVLT je najuspešnejša metoda za zdravljenje krčnih žil na nogah.

Zdravljenje z lasersko metodo

Cutera laser je trenutno najbolj napredna tehnologija, edinstvene oblike z višjo valovno dolžino s katero lahko varno in uspešno zdravijo površinske žilice na obrazu in temno modre globoke žile na nogah. Število tretmajev je odvisno od števila, barve in velikosti kapilar, zato se je pred tretmajem potrebno posvetovati s svojim zdravnikom.

03

Večina bolnikov pravi da je gre za manjši občutek zbadanja. Lokalni anestetik v obliki kreme in uporaba sredstev proti bolečinam pred zdravljenjem se praviloma ne uporabljajo. Vendar prag bolečine je zelo različen pri bolnikih in nekateri pacienti zahtevajo uporabo lokalnega anestetika. Po obdelavi ni občutka bolečine ali pa je le ta minimalna.

Takoj po tretmaju je možnost rahlo izražena pordelosti kože, ki pa je začasna. Na zdravljeni koži se lahko pojavi hiperpigmentacija, ki običajno izgine po nekaj tednih ali mesecih. V nekaterih zelo določenih primerih svetujemo uporabo elastičnih nogavic po zdravljenju.

Po posegu

Čeprav mnogi pacienti ne omenjajo stranskih učinkov po posegu, jin nekaj opisuje rahlo rdečico in zatekanje kože. Ti simptomi po navadi izginejo v 24 urah. Zelo redko se po tretmaju pojavijo mehurji. Nemudoma po posegu lahko opravljate vse običajne vsakodnevne aktivnosti. Prvih 24 ur po zdravljenju odsvetujemo prekomerno telesno dejavnost (tek, treningi). Prav tako se prve dni po tretmaju izogibajte izpostavljenosti soncu, priporočljiva je uporaba zaščite pred soncem.

Prvi rezultati so vidni takoj ali v roku dveh do šest tednov po zdravljenju. V redkih primerih je lahko končni rezultat viden šele po nekaj mesecih. Opozoriti je treba, da lahko v tem času lahko pride do nastanka novih razširjene kapilare, ki jih prav tako lahko odstranimo z laserjem.

Povračilo stroškov operacije krčnih žil

V skladu z določbami Direktive 2011/24/EU ste v primeru, da ste zavarovani v kateri koli državi članici EU, imate pravico, da na Hrvaškem koristite storitve zdravstvene zaščite pri pogodbenih in  privatnih ponudnikih zdravstvenih storitev. Pravico do povračila stroškov imate v državi članici EU, v kateri ste zdravstveno zavarovani in sicer na način in v obsegu, ki je določen z zakonodajo posamezne države članice.

Povračilo stroškov zdravljenja v EU

Izberite hitrejšo pot do vašega zdravja!

Čakalne dobe za pregled pri specialistu, preiskave, operativni poseg, vse to lahko preskočite in za vaše zdravje poskrbite že jutri.

Zaradi nizkih cen se mnogo strank odloča za samoplačniške preglede, številni pa dobijo povrnjene stroške s strani ZZZS. Na podlagi evropske direktive o čezmejnem varstvu lahko namreč vsak zavarovanec ZZZS z napotnico odide na pregled ali poseg v drugo državo EU, stroške pa mu zavod vrne.

 Večina vlog za povrnitev stroškov zdravljenja v tujini je uspešna po direktivi čezmejnega zdravljenja, ki ga je odprla direktiva EU.

Predhodna odobritev iz prejšnjega odstavka se zahteva za zdravstvene storitve, ki zahtevajo uporabo naslednje visoko specializirane in drage medicinske infrastrukture ali medicinske opreme:

 • scintilacijsko kamero z detektorjem koincidence pri pozitronski emisiji oziroma brez njega,
 • pozitronsko kamero,
 • pozitronsko emisijsko tomografijo,
 • računalniško tomografijo,
 • hiperbarično komoro,
 • napravo za slikanje z nuklearno magnetno resonanco za klinično uporabo,
 • napravo za spektrometrijo z nuklearno magnetno resonanco za klinično uporabo

Skladno s 44.a členom ZZVZZ ima zavarovana oseba pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v tujini oziroma do povračila stroškov teh storitev, če so v Republiki Sloveniji izčrpane možnosti zdravljenja, s pregledom, preiskavo ali z zdravljenjem v tujini pa je utemeljeno pričakovati ozdravitev ali izboljšanje ali preprečitev nadaljnjega slabšanja zdravstvenega stanja.

Skladno s 44.b členom ZZVZZ ima zavarovana oseba v skladu z določbami Uredbe (ES) št. 883/2004 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 29. aprila 2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti (UL L št. 166 z dne 30. 4. 2004, str. 1), zadnjič spremenjene z Uredbo Sveta (EU) št. 517/2013 z dne 13. maja 2013 o prilagoditvi nekaterih uredb ter odločb in sklepov na področjih prostega pretoka blaga, prostega gibanja oseb, prava družb, politike konkurence, kmetijstva, varnosti hrane, veterinarske in fitosanitarne politike, prometne politike, energetike, obdavčitve, statistike, vseevropskih omrežij, pravosodja in temeljnih pravic, pravice, svobode in varnosti, okolja, carinske unije, zunanjih odnosov, zunanje, varnostne in obrambne politike ter institucij zaradi pristopa Republike Hrvaške (UL L št. 158 z dne 10. 6. 2013, str. 1), in Uredbe (ES) št. 987/2009 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. septembra 2009 o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe (ES) št. 883/2004 o koordinaciji sistemov socialne varnosti (UL L št. 284 z dne 30. 10. 2009, str. 1), zadnjič spremenjene z Uredbo Komisije (EU) št. 1224/2012 z dne 18. decembra 2012 o spremembi Uredbe (ES) št. 883/2004 Evropskega parlamenta in Sveta o koordinaciji sistemov socialne varnosti in Uredbe (ES) št. 987/2009 Evropskega parlamenta in Sveta o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe (ES) št. 883/2004 (UL L št. 349 z dne 19. 12. 2012, str. 45), pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v drugi državi članici Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije, oziroma do povračila stroškov teh storitev, če ji je bila v Republiki Sloveniji pri vpisu v čakalni seznam določena čakalna doba, ki presega najdaljšo dopustno čakalno dobo, pa v Republiki Sloveniji ni drugega izvajalca, ki ne presega najdaljše dopustne čakalne dobe, oziroma če ta ni presežena, če ji je bila določena čakalna doba, ki presega razumen čas.

Skladno s 44.c členom ZZVZZ ima zavarovana oseba v skladu z določbami Direktive 2011/24/EU pravico do povračila stroškov zdravstvenih storitev, ki so pravica iz obveznega zavarovanja v Republiki Sloveniji in ki jih uveljavi v drugi državi članici Evropske unije:

 • na podlagi predhodno izdane napotnice izbranega osebnega zdravnika ali napotnega zdravnika v Republiki Sloveniji do bolnišničnih in specialistično ambulantnih zdravstvenih storitev, vključno v okviru teh storitev predpisanih zdravil in medicinskih pripomočkov, razen za specialistično ambulantne zdravstvene storitve, ki jih zavarovana oseba lahko uveljavi brez napotnice v javni zdravstveni mreži v Republiki Sloveniji,
 • na podlagi predhodno predpisanega recepta ali naročilnice izbranega osebnega zdravnika ali napotnega zdravnika ali drugega zdravnika v Republiki Sloveniji, ki ga je za to pooblastil ZZZS,
 • na podlagi predhodno izdane odločbe ZZZS glede napotitve na zdraviliško zdravljenje, upravičenosti do medicinskega pripomočka pred iztekom trajnostne dobe in pravice do zahtevnejšega medicinskega pripomočka,
 • na podlagi predhodno izdane odločbe ZZZS o predhodni odobritvi.

Predhodna odobritev ZZZS je pogoj za uveljavljanje pravice do povračila stroškov naslednjih zdravstvenih storitev:

 • bolnišničnih zdravstvenih storitev, ki vključujejo prenočitev zavarovane osebe,
 • zdravstvenih storitev, ki zahtevajo uporabo visoko specializirane in drage medicinske infrastrukture ali medicinske opreme.

Ne glede na določbe prvega odstavka 44.c člena ZZVZZ zavarovana oseba ni upravičena do povračila stroškov za:

 • zdravstvene storitve v osnovni zdravstveni dejavnosti,
 • zdravstvene storitve na področju dolgotrajne oskrbe, vključno z neakutno bolnišnično obravnavo ter zdravljenjem in nego v socialnovarstvenih zavodih,
 • zdravstvene storitve na področju pridobivanja in presaditve delov človeškega telesa,
 • zdravstvene storitve na področju presejalnih programov,
 • sobivanje enega od staršev v zdravstvenem zavodu z bolnim otrokom do starosti otroka vključno pet let,
 • medicinske pripomočke, ki so predmet izposoje zaradi potreb pri zdravljenju, negi in rehabilitaciji na domu,
 • šolanega psa vodiča, do katerega je upravičena slepa oseba,
 • potne stroške (v nekaterih primerih)  in spremstvo.

V skladu Zakonom o upravnem postopku je rok za izdajo in vročitev odločbe čim prej, najpozneje pa v 2 mesecih in teče od dne vložitve popolne vloge.

Pokličite nas na telefonsko številko 041 440 905 in naši svetovalci, vas bodo kontaktirali v najkrajšem možnem času in vam odgovorili na vsa vaša vprašnja ter vas seznanili z vašimi možnostmi zdravljenja.

 

Naročanje na pregled ali operacijo – brez čakalne dobe!

Naročite se na klinični pregled na telefonski številki 041 440 905 ali preko spodnjega kontaktnega obrazca.

Pred pregledom pridobite pri vašem zdravniku napotnico in uveljavite povračilo stroškov opravljene storitve iz naslova ZZZS. Več o povračilu stroškov si lahko preberete na naši spletni strani.

V Spletni kliniki vam v sodelovanju s Specialno bolnico Medico zagotavljamo takojšnjo obravnavo, kvalitetne storitve, osebni pristop in najboljšo možno zdravstveno oskrbo.

Za več informacij, naročanju in rezervacije termina nam lahko tudi pišete in kontaktirali vas bomo v najkrajšem možnem času.